Izetbegović pozvao Vučića da se ogradi od Dodika: Pokažite da se zalažete za očuvanju mira i stabilnosti u regiji

kremlin

Vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) BiH pozvala je u subotu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se jasno ogradi od politike koju vodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i tako konkretno pokaže da se zalaže za očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Reagirajući na susret Vučića s Dodikom u Beogradu ranije tijekom dana i nove prijetnje referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH koje je on tamo izrekao, iz SDA su u priopćenju dostavljenom medijima konstatirali kako srbijanski predsjednik na to uopće nije reagirao i zadržao se tek na načelnim konstatacijima kako je potrebno očuvati mir.

“(Dodikove) izjave ponovo su prošle bez jasnog i nedvojbenog ograđivanja službenog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine što puno govori”, naveli su iz SDA.

U najvećoj bošnjačkoj stranci u BiH smatraju da je sada krajnje vrijeme da Vučić prijeđe s riječi na djela ukoliko Srbija, kako on sam tvrdi, doista poštuje Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.



“To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvojbeno uskrati potpora Dodikovoj politici koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini, nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog temelja ustraje na narativu o ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao”, stoji u priopćenju.

Iz SDA su poručili kako nikada neće pristati na Dodikove ultimatume, istaknuvši kako će Republika Srpska imati najviše štete zbog krize koja je prouzročena najavama iz tog entiteta kako će srpski dužnosnici blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu i iz njega ne eliminiraju strani suci.

Komentari