Izetbegović odbacio tvrdnje da je utjecao na Komšića i Džaferovića pa ponovno zaprijetio Hrvatima

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik bošnjačke SDA Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da je on utjecao na članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se ne sastanku s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovim, te je ponovno zaprijetio da će bošnjačke stranke preglasati Hrvate na izborima 2022. 

“Čuo sam se jučer s Džaferovićem koji me nazvao i kazao da su tako odlučili i uradili. Naravno da s Džaferovićem koordiniram, ali s Komšićem nikad. Jedino smo se zajedno dogovarali u vezi s NATO-om. To su besmislice i ja se ograđujem od toga”, rekao je Izetbegović u Mostaru komentirajući neke navode da on stoji iza odluke dvojice članova Predsjedništva BiH da se u utorak ne sastanu s Lavrovom.

Nakon odbijanja susreta ruski ministar vanjskih poslova je izjavio kako se radi o dirigiranoj odluci, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio eksplicitniji kazavši kako “dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva koordiniraju odluke s vrhom SDA”.

“Džaferović i Komšić su lideri koji imaju snažan integritet. Ispravno su postupili. Lavrov je sam kriv što je, nepoštujući simbole i zakone BiH, poput Zakona o obrani BiH u vezi s NATO-om, poslao svjesno ovakve poruke. Sam je isprovocirao Džaferovića i Komšića da tako postupe”, dodao je.



Preglasat ćemo sve odluke Hrvata 

Po njegovim tvrdnjama, tijekom jučerašnjeg susreta šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković, koja također dolazi iz redova SDA, navela je sve primjedbe koje je i Izetbegović danas iznio na konferenciji za novinare.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će Koalicija za Mostar, kojoj je na čelu SDA, pobijediti na nedjeljnim lokalnim izborima koji se u tome gradu održavaju nakon 12 godina.

Komentirajući tvrdnje da hrvatske stranke neće pristati na izmjene Statuta Mostara dok se ne izmijeni Izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem, Izetbegović je zaprijetio da će bošnjačke stranke preglasati Hrvate na općim izborima 2022. ukoliko se nastavi s blokadama formiranja Vlade Federacije BiH i popunjavanja Ustavnoga suda Federacije BiH.

Komentari