Izetbegović: Milanović je bahat i ne pokazuje dovoljno poštovanje prema BiH i njezinim institucijama

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik dominantne bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović osvnuo se na izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o stanju u Bosni i Hercegovini.

“To je jedna neobična i nepotrebna bahatost i pokazivanje nedovoljnog respekta prema Bosni i Hercegovini, prema institucijama koje predstavljaju BiH, prema glavnom gradu BiH i prema bošnjačkom narodu koja može samo dalje nanositi štetu”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da Milanovićevi postupci dokazuju kako su bila uzaludna nadanja da će se njegovim dolaskom na čelo hrvatske države odnosi između dvije zemlje promijeniti na bolje. Dodaje i kako Milanović svojim istupima šteti i odnosima u BiH ali i ugledu institucije predsjednika Hrvatske.

Rekao je i kako će nakon Milanovićeva posjeta BiH i poruka koje je poslao najveću štetu pretrpjeti upravo Hrvati u BiH.



“Politika koja istrajava na aroganciji, ne poštuje BiH i Bošnjake nanijela je najveću štetu hrvatskom korpusu u BiH”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi i kako se Željku Komšiću ne može osporavati legitimitet kao članu Predsjedništva BiH kao što je Milanović činio. Smatra kako je Komšić i u ratu kada je bio pripadnikom Armije BiH i nakon njega bio na pravoj strani te naglašava kako je na izborima dobivao i po 300 tisuća glasova.

 

Komentirajući izjave nekih od

Čelnicima oporbenih stranaka, poput Elmedina Konakovića i Fahrudina Radončića koji su izjavili kako nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH, Izetbegović je poručio neka pripreme konkretan prijedlog i daju ga na raspravu.

“Očekujem da hrabro stave na papir ono što su zamislili i što su otprilike rekli ovih dana, svoje stavove u vezi s legitimnim predstavnicima u BiH”, zaključio je Iztebegović.

Komentari