Izetbegović crnogorsko prihvaćanje rezolucije o Srebrenici nazvao junaštvom

Crna Gora usvojila je rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, što se nije svidjelo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji smatra kako taj potez ide “protiv vitalnih interesa srpskog naroda”. Predsjednik bošnjačke SDA Bakir Izetbegović pohvalio je potez Crne Gore te kritizirao Vučića.

Potez Crne Gore nazvao je junaštvom, dok je kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na taj potez nazvao prikrivanjem zločina 90-ih.

Naveo je kako se Crna Gora našla na pravoj strani povijesti, nakon što je politikom Slobodana Miloševića bila uvučena u “agresiju na BiH i zlo koje je počinjeno diljem Balkana”.

„To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih europskih naroda, pokazali da su spremni odbaciti povijesne zablude i da na temeljima istine – ma koliko ona nekad gorka bila – grade buduće odnose sa svojim okruženjem“, napisao je na svojoj službenoj Facebook stranici.



Optužio je Vučića kako izbjegava prihvatiti odgovornost za zločine koji su presuđeni pred međunarodnim sudovima vodeći Srbe u zabludu.

„Iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sustava oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sustav koji ih je proizveo“, kritizrao je Izetbegović.

Optužio je Srbiju da se priprema za “nove tihe agresije i pokušaje dominacije”.

 

Komentari