Izborno povjerenstvo BiH izabrano nezakonito, upitna legalnost izbora

Foto: Dado Ruvic / CROPIX

Hrvatski narodni sabor – HNS BiH koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke ustvrdio je kako će predstojeći izbori u toj zemlji biti nelegalni budući da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva – SIP izabrani uz kršenje zakona i Ustava, te pozvao međunarodne organizacije da osude tu praksu.

Zastupnički dom Parlamenta BiH je za drugog hrvatskog člana SIP-a izabrao Željka Bakalara, donedavnog savjetnika člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, kojemu hrvatske stranke u toj zemlji osporavaju legfitimitet. Bakalar je izabran glasovima bošnjačkih i srpskih zastupnika iz stranaka koje su okupljene oko oporbenog SDS-a, dok su zastupnici iz hrvatskih stranaka, koji su bili protiv njegova izbora, preglasani.

“Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište. Upravo tako izabrani članovi ne mogu biti nikakav jamac zakonitog ni transparentnog izbornog procesa”, kaže se u priopćenju HNS-a BiH.

Iz bloka ovih stranaka koje predvodi HDZ BiH upozorili su kako se članovi SIP-a biraju nakon raspisivanja natječaja, što je u ovome slučaju izostalo.



Pri tome su odbacili navode kako osporavanje legaliteta SIP-u predstavlja uvjetovanje izbornog procesa, kao i kritike koje je na račun ove političke grupacije izrekla misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u BiH tvrdeći kako HDZ BiH i SNSD Milorada Dodika najavljuju blokadu održavanja izbornog procesa.

“Nitko nema pravo javno opravdavati, ili još gore, braniti kršenje Ustava i zakona. Međunarodne organizacije, uključujući i OESS, upoznate su sa svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova SIP BiH“, naveli su i pozvali međunarodne institucije da ” osude one političke stranke koje manipulacijama kreiraju politički podložan SIP BiH i njihov direktni utjecaj na izborne procese”.

Izostanak pak te osude, smatraju u HNS-u BiH, daje za pravo strankama da nastave ‘podrivati Ustav ove države i zakonske propise’.

Komentari