Izbori u Poljskoj: Duda u maloj prednosti pred Trzaskowskim

Pixabay

Konzervativni predsjednik Andrzej Duda u maloj je prednosti pred liberalnim izazivačem, gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskim, pokazuju ažurirane ankete nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj.

Duda je prema ažuriranim anketama agencije Ipsos osvojio 51 posto glasova, uz marginu greške od jednog postotnog boda, što znači da je izborni rezultat i dalje neizvjestan.

Prve izlazne ankete pokazivale su da je Duda osvojio 50,4 a Trzaskowski 49,6 posto glasova.

Ažurirane ankete objedinjuju podatke iz izlaznih anketa i službene rezultate 90 posto biračkih mjesta na kojima su se provodile ankete.


Konzervativni predsjednik ima podršku vladajuće stranke Pravo i pravda i u početku je bio izraziti izborni favorit. Kampanja mu je bila žučljiva, prožeta homofobnim tonovima i napadima na nezavisne medije. Trzakowskog je optuživao da neće služiti poljskim već tuđim interesima.

Trzaskowski je s vremenom nadoknadio zaostatak, obećavši da će popraviti odnose s Europom i vetom blokirati zakone kojima bi se potkopavala načela pravne države.

Zbog pandemije koronavirusa prvi je puta svim građanima omogućeno dopisno glasanje. Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, uključujući 500 tisuća Poljaka izvan domovine.

Izborno povjerenstvo objavit će samo konačne rezultate izbora, ne i privremene, kao na dosadašnjim izborima.

Komentari