IZBORI U FRANCUSKOJ Macron pobjednik prvog kruga

Foto: EPA

Aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora za nekoliko postotnih bodova ispred čelnice krajnje desnice Marine Le Pen, s kojom će se suočiti u drugom krugu 24. travnja, u kojem vjerojatno pobjeđuje iako s malom prednošću, prenosi Index.

Emmanuel Macron je po djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojanih 38 milijuna glasova dobio 27.4 posto, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen, koja je dobila 25.54 posto.

Ankete za drugi krug
Anketa IFOP-a o tome kako namjeravaju glasati Francuzi u drugom krugu za francusku televizijsku postaju TF1 pokazala je da će Macron dobiti drugi krug s 51 posto glasova. To ostavlja procijenjenu Macronovu pobjedu unutar margine pogreške, dodaje IFOP.

No istraživanja javnog mnijenja Ipsosa, kao i Opinionwaya, pokazuju da će Macron dobiti 54 posto, a Le Pen 46 posto.



Očekuje se da bi u drugom krugu moglo biti još napetije
Ankete sugeriraju da bi utrka između Macrona i Le Pen mogla biti još napetija u drugom krugu.

“Nemojmo se zavaravati, ništa još nije odlučeno”, rekao je Macron u izbornoj večeri.

Le Pen je pozvala sve glasače koji nisu za Macrona da joj se pridruže i “vrate Francusku u red”.

Kandidat krajnje ljevice, veteran Jean-Luc Mélenchon, ostvario je bolji rezultat nego prije pet godina i njegovi bi birači mogli presuditi u drugom krugu. “Ne smijete dati nijedan glas Marine Le Pen”, upozorio je svoje pristaše, ali im nije poručio da glasaju za Macrona.

Marine Le Pen može računati na pristaše Erica Zemmoura, kojem je tvrdokorni nacionalizam donio četvrto mjesto i 7 posto glasova. Nacionalist Nicolas Dupont-Aignan također ju je podržao. To je već 33 posto od ukupnog broja glasova.

Macronov tim u kampanji za drugi krug već planira niz velikih skupova i velikih TV nastupa. Većina ostalih kandidata s ljevice podržala ga je, kao i Valérie Pécresse, ali nekadašnja kandidatkinja socijalista Ségolène Royal rekla je da Macron “sada mora zaraditi pobjedu”.

 

Komentari