Izbjegnuti prijevremeni izbori na Kosovu. Avdulah Hoti novi je premijer

Screenshot: YouTube

Kosovski parlament je u srijedu prihvatio Avdulaha Hotija za novog premijera, čime je nova koalicija prevladala dvomjesečnu blokadu odlazećeg premijera Albina Kurtija i izbjegla druge izbore u godinu dana.

Hotija, bivšeg zamjenika predsjednika vlade i vodećeg dužnosnika Demokratske lige Kosova (LDK), podržala je krajnje tanka većina od 61 od 120 zastupnika. Protiv su bila 24 zastupnika uz jednog suzdržanog.

Kurti nije prošao glasovanje o povjerenju 25. ožujka, nakon što se raspala koalicija njegove nacionalističko-ljevičarske stranke Samoopredjeljenje (Vetevendosje – VV) i Demokratske lige Kosova (LDK) samo dva mjeseca od njezina formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka. Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom covida-19.


LDK je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominirao Hotija za novog premijera, a predsjednik Hašim Taci ga je predložio parlamentu. LDK je rekao da ima glasove 64 od 120 zastupnika u parlamentu.

No Kurti je blokirao glasovanje ustrajavajući da njegov VV, kao najveća parlamentarna skupina, ima pravo nominirati kandidata.

Svjestan da Kurti nema dovoljnu podršku, VV je odgađao nominaciju i preko rokova te se obratio Ustavnom sudu kako bi se odbacila Hotijeva kandidatura, no ustavni sud je prošlog tjedna odlučio suprotno i otvorio put za izjašnjavanje, održano u srijedu.

VV je odluku napao kao “nepoštenu”, a u subotu je zatražio održavanje prijevremenih izbora. Ta je stranka najavila i prosvjede.

Komentari