IZAZIVANJE NAMJERNE KATASTROFE Uhićene tri osobe zbog pada žičare u Italiji, otkriveni detalji tragedije u kojoj je poginulo 14 osoba

Policija je privela tri osobe nakon pada žičare u Italiji. U kabini je bilo 15 osoba, preživjelo je samo jedno dijete. 

Nesreća se dogodila, podsjetimo, u nedjelju u talijanskoj regiji Pijemont. Žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone.

Talijanska policija je tijekom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe. Pritvorenike se tereti za ubojstva iz nehata, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće, objavila je talijanska novinska agencija ANSA.

Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio ‘namješten’ kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare. Trojica uhićenih su provela svjesnu akciju, rekla je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi.



Dodala je da je kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel.

“Uvjereni da kabel nikada neće puknuti, poduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posljedica”, rekla je.

Žičara Mottarone, koja je ponovno otvorena prije oko mjeseca dana pošto je bila zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, odradila je više dana vožnji s deaktiviranim kočnicama u slučaju nužde, dodala je.

Komentari