Iz Crne Gore tvrde da pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vrijedi 3,5 milijuna KM, BiH rečeno da se radi o 20 milijuna

Ilustracija Foto: wiki

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković komentirala je danas prilikom preuzimanja donacije iz Kine i skandal koji je nastao zbog donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je prvo najavljena BiH, a završila je u Crnoj Gori. Istakla je da su se sada pojavile nejasnoće o vrijednosti opreme.

“Ministarstvo je primilo notu Ujedinjenih Arapskih Emirata, iz ambasade u Podgorici da je pomoć namijenjena BiH. Sljedeći dan, uoči stizanja pomoći, došla je nota u kojoj je rečeno da pomoć nije namijenjena BiH nego Crnoj Gori”, kazala je Turković.

Nesuglasnost u vrijednosti opreme

Prema njenim riječima, iz ministarstva su zatim kontaktirali osobu koja je bila zadužena za koordinaciju i ta osoba je rekla da je pomoć za BiH.

“Dodatne provjere pokušali smo izvršiti i pozivom u Ujedinjene Arapske Emirate, taj put su nam rekli da će nas povezati s Ambasadom u Beogradu, da bismo na kraju dobili ispriku što je došlo do nesporazuma.



Ministarstvo je dovedeno u zabludu. Postoji nesuglasnost o vrijednosti pomoći, nama je rečeno da je vrijednost oko 20 milijuna, a iz Crne Gore kažu da je 2 milijuna”, tvrdi je Turković.

Naime, premijer Crne Gore Duško Marković na svom Twitter profilu objavio je da je pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vrijedna dva milijuna dolara, odnosno blizu 3,5 milijuna KM.

Do Podgorice oprema naglo izgubila na vrijednosti

Prema njegovim riječima, riječ je o 21. toni medicinske opreme kojom je zdravstveni sustav Crne Gore osiguran na duži vremenski period.

Podsjećamo, u avionu Boeing 747, između ostalog, bilo je i 50 respiratora, a Turković je pomoć trebala preuzeti u petak. No, nastao je nesporazum, preuzimanje pomoći je otkazano i ona je po dolasku na Međunarodni aerodrom u Sarajevu upućena u Crnu Goru.

Iz kompanije Interlogistic koja je radila organizaciju transporta su izjavili da se od početka znalo da oprema ide za Podgoricu.

Oni su također, naveli da je riječ o opremi vrijednoj 20 milijuna KM. Za sada je nejasno zbog čega iz Crne Gore tvrde da je njena vrijednost znatno manja, piše Klix.ba.

Komentari