ITALIJA U CRVENOJ ZONI Premijer poručio svima da ostanu doma; Ljudi opustošili markete

Premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Talijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”.

“Potpisat ću odredbu koju mogu svesti na ‘Ostanite doma’. Neće više biti ‘crvene zone na poluotoku’. Cijela Italija će postati zaštićena zona”, istaknuo je na dramatičnoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Talijani će od utorka moći putovati samo na posao, te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga, budući da mjere poduzete prije dva dana više nisu dovoljne, rekao je Conte.

Drakonske mjere

“Više nema vremena za gubljenje. Podaci nam govore da bilježimo veliki rast slučajeva zaraze, hospitaliziranih na intenzivnoj njezi i nažalost umrlih. Moramo promijeniti navike i to sada”, upozorio je.



“Odlučio sam odmah poduzeti još strože i jače mjere”, nastavio je Conte.

Te nove drakonske mjere, koje premijer nije dodatno pojasnio, bit će precizirane u odredbi koja će stupiti na snagu u utorak u cijeloj Italiji, drugoj koronavirusom najzahvaćenijoj zemlji iza Kine s više od 9000 slučajeva od kojih je 463 umrlo.

Mjere ne predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, kako bi se jamčila gospodarska aktivnost i omogućio odlazak na posao, rekao je premijer Conte.

Ranije je bilo predviđeno da škole i fakulteti ostanu zatvoreni do 15. ožujka, što je sada produženo do 3. travnja.

CIJELA ITALIJA U KARANTENI Izlazak na ulice samo zbog posla ili hitnih slučajeva

Objava talijanskog premijera izazvala je paniku među ljudima koji su se odmah uputili prema trgovinama kako bi čim prije nabavili zalihe hrane. Društvene mreže krcate su slikama i video zapisima talijana koji u redovima čekaju ispred supermarketa.

Stanovnici Italije su u strahu, osobito od utorka od kad su se probudili u crvenoj zoni.

Prekinuta sportska natjecanja

Nakon što je talijanski premijer Giuseppe Conte cijelu zemlju proglasio “zaštićenom zonom”, u Italiji su prekinuta i sva sportska natjecanja najmanje do 3. travnja. talijanski mediji navode da su natjecanja obustavljena do daljnjeg.

U posljednjih 24 sata zabilježeno je još 97 smrtnih slučajeva, a ukupan broj žrtava sada iznosi 463, dok je još 733 osoba na intenzivnoj njezi. Uključujući one koji su se oporavili, ukupni pozitivni testovi na koronavirus u Italiji dosegli su 9.172. osobe.

“Uveli smo i strože mjere za sportske događaje. Serie A i svi sportski turniri općenito su suspendirani. To moraju prihvatiti svi navijači. Nema razloga da se ta natjecanja nastave,” poručio je Conte.

Football256Series / Twitter

Ostaje za vidjeti kako će to utjecati na Ligu prvaka i Europsku ligu u kojima se natječu četiri talijanska kluba. Napoli i Atalanta nalaze se u Ligi prvaka, dok Roma i Inter nastupaju u Europskoj ligi.

Još je prošlog tjedna objavljeno kako će u utorak Valencia i Atalanta svoj uzvratni dvoboj osmine finala Lige pvaka igrati na praznom stadionu, a bez gledatelja će se igrati i prve utakmice osmine finala Europske lige Inter – Getafe, te Sevilla – Roma.

Uzvratni susret osmine finala Lige prvaka između Barcelone i Napolija je 18. ožujka na Camp Nou, no za sada nema informacija hoće lio se i taj susret igrati pred praznim tribinama.

Conte cijelu zemlju proglasio zaštićenom zonom; Prekinuta sva sportska natjecanja

Komentari