Italija odbacuje predloženi odgovor EU-a na koronavirus

wiki

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u četvrtak da je na samitu lidera EU-a odbacio predložene mjere u borbi protiv gospodarske krize uzrokovane pandemijom Covida-19.

U priopćenju Conteovog ureda koje je objavljeno dok je video-konferencija čelnika zemalja EU-a još uvijek trajala, Conte je naveo kako su prijedlozi nedovoljno hrabri i dao Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja.

Conte nije otkrio što će Italija učiniti ako Europa ne uspije postići dogovor. Španjolski premijer Pedro Sanchez složio se s predloženim rokom, priopćio je Conteov ured.

U govoru u talijanskom Senatu prije summita EU-a, Conte je pozvao na pokretanje europskih “obveznica za oporavak” za financiranje “hrabrog odgovora” na epidemiju koja se proširila svijetom.



“Europa će se s ovim šokom moći suočiti samo izvanrednim i iznimnim mjerama”, rekao je talijanski premijer zastupnicima i dodao da će Europu pogoditi “teška i ozbiljna” recesija.

Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španjolsku pozvalo je na stvaranje svojevrsnog instrumenta zajedničkog duga, ali su se tome usprotivile Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska.

Conte je rekao da bi svaka zemlja i dalje ostala odgovorna za svoj javni dug i tako pokušao suzbiti otpor prema instrumentu zajedničkog duga.

“Moramo reagirati inovativnim financijskim instrumentima”, dodaje se u priopćenju ureda talijanskog premijera.

U Italiji je od koronavirusa umrlo više ljudi nego u bilo kojoj drugoj zemlji. U nešto više od mjesec dana umrlo je 8.215 ljudi.

Ministar gospodarstva Roberto Gualtieri rekao je zastupnicima u talijanskom parlamentu ovoga tjedna da očekuje pad talijanskog BDP-a u prvoj polovici ove godine.

Izvor iz vlade otkrio je za Reuters da bi talijanski BDP mogao pasti za više od 3 posto u 2020.

Druga predviđanja još su pesimističnija. Iz Goldman Sachsa očekuju da će treće najveće gospodarstvo eurozone ove godine pasti za 11.6 posto ove godine.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je na novi Marshallov plan, nazvan po američkom paketu pomoći kojim je započeo oporavak zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata.

“Italiji je očajnički potrebna snažna poruka, ali krizi se ne nazire kraj i trebamo uštedjeti energije za kasnije”, rekao je europski diplomat.

Komentari