Istraživanje: U Kaliforniji broj zaraženih 50 puta je veći od službenih podataka

Cropix

Jedno od prvih seroloških istraživanja u Sjedinjenim Državama, koje utvrđuje prisutnost antitijela na novi koronavirus, procijenilo je da je broj zaraženih u Silicijskoj dolini u Kaliforniji sigurno više od 50 puta veći od službenih podataka.

Znanstvenici sa Stanforda testirali su tijekom prvog vikenda u travnju 3300 dobrovoljaca u Santa Clari, koji su se javili putem Facebooka, i smatraju da je između 2,5 i 4,1 posto lokalnog stanovništva bilo zaraženo novim koronavirusom, što je između 50 i 85 puta više od tadašnjih službenih podataka za tu regiju.

Znanstvenici procjenjuju da je stvarna stopa mortaliteta od covida-19 manja od 0,2 posto, navodi se u istraživanju objavljenom na internetu u petak.

Antitijela su odgovor imunosnog sustava na infekcije. Ona mogu osigurati imunitet: na neke viruse doživotan, na neke kraći od godine dana.



Metoda korištena u tom istraživanju ima neke nedostatke, primjerice zato što su bjelkinje bile brojnije među ispitanicima, a regija ima veliku populaciju hispanskog podrijetla, pa su znanstvenici morali korigirati podatke kako bi uzorak bio reprezentativan za lokalno stanovništvo.

No autori istraživanja, među kojima su Eran Bendavid i Jay Bhattacharya sa Stanforda, smatraju da njihov rad “dokazuje izvedivost istraživanja seroprevalencije na uzorcima populacije sada i u budućnosti”.

Ta vrsta analiza krvi zapravo je jednostavnija od dijagnostičkih testova, koji zahtijevaju molekularnu analizu uzorka uzetog iz nosa.

U ovom slučaju uzimalo se kapljicu krvi dobrovoljaca koji su bili u svojim automobilima.

Postoji više vrsta testova, manje ili više preciznih, a postotak „lažnih negativnih” može biti relativno visok ovisno o proizvođačima.

Znanstvenici u SAD-u i drugim zemljama provode velika istraživanja ne bi li utvrdili koliko je točno ljudi zaraženo novim koronavirusom i koliko bi ih se još moglo zaraziti. Rezultati će omogućiti vlastima da donesu odluke o popuštanju mjera izolacije.

Komentari