ISTINA ILI RAZLOG DA NE UĐE U PREDSJEDNIČKU UTRKU? Lukašenkov kritičar Viktor Babariko osuđen na 14 godina zatvora

Twitter

Dugogodišnji kritičar i bivši izazivač bjeloruskog čelnika Aleksandera Lukašenka na predsjedničkim izborima Viktor Babariko, osuđen je na 14 godina zatvora i to malo više od godinu dana nakon što je uhićen na putu da preda svoju kandidaturu za predsjedničke izbore.

Na optužbe da je primao mito, prao novac i utajivao porez, Babariko ističe da su te optužbe izmišljene kako bi ga se spriječilo da se uključi u predsjedničku utrku.

Tko je zapravo Babariko? On je bankar koji je bio na čelu bjeloruske podružnice velike ruske energetske tvrtke Gazprom i posljednji je u nizu Lukašenkovih protivnika koji su ili uhićeni ili su morali pobjeći iz Bjelorusije.

U Litvi je utočište pronašla Svetlana Tihanovska koja je umjesto Babarika bila Lukašenkova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima nakon što je njezin muž, koji se trebao kandidirati, također uhićen.



Na presudu Babariku žestoko je reagiralo američko veleposlanstvo u Minsku, nazvavši to okrutnim prividom pravosuđa koje pokazuje da Lukašenko neće prezati ni od čega kako bi ostao na vlasti.

SAD i ostatak Zapada, kao i bjeloruska oporba, optužuju Lukašenka za lažiranje izbornih rezultata u kolovozu 2020. te ga Europska unija i Washington ne priznaju kao legitimnog predsjednika Bjelorusije, objavio je Telegram.

Komentari