Islandske vlasti upozoravaju da bi moglo doći do nove erupcije velikog vulkana

Pixabay

Ledom pokriven vulkan Grímsvötn na Islandu imao je neobično veliku i snažnu erupciju 2011. godine zbog koje je izbacio pepeo proširio 20 km u atmosferu, a morali su i otkazati 900 putničkih letova, prenosi IFL Science.

Razumljivo, bilo kakav spomen još jedne eksplozivne erupcije Islandskog vulkana izazvat će zabrinutost zrakopolovne industrije koja se i dalje oporavlja od posljedica pandemije koronavirusa, ali postoje jasni znakovi da će doći do ponovne erupcije vulkana Grímsvötn. Islandske su vlasti stoga izdale upozorenje.

Grímsvötn je pomalo čudan vulkan uzevši u obzir da se gotovo u cijelosti nalazi ispod leda, a jedini vidljivi dio je stari greben na južnoj strani koji formira rub većeg kratera.

Još jedna neobičnost jest nevjerojatna toplinska snaga (2000-4000MW) koja topi okolni led i stvara skriveno subglacijalno jezero otopljene vode. Duboko je do sto metara, a svježe otopljena voda ima kontinuirani tok u krateru zbog čega razina vode samo raste.



Grímsvötn je vulkan s najčešćim erupcijama na Islandu, a tijekom posljednjih 800 godina poznato je oko 65 erupcija. Vremensko razdoblje između svake erupcije varira – primjerice, prije velike erupcije 2011. godine, bilo je nekoliko manjih, 2004., 1998. i 1983. godine s razmakom između četiri i 15 godina. Zbog toga postoji obrazac neučestalih velikih erupcija koje se dogode svakih 150-200 godina, a do manjih erupcija dođe jednom u desetljeću.

Hoće li biti mala ili velika erupcija?

Visoka frekvencija vulkanskih erupcija omogućuje znanstvenicima da detektiraju obrasce vulkanskih aktivnosti koji vode do saznanja kad će doći do sljedeće erupcije.

Islandski znanstvenici pomno prate vulkan Grímsvötn te su uočili nekoliko znakova da se vulkan sprema eruptirati. Primjerice, vulkan se počeno ‘napuhavati’ zbog lave koja proizlazi iz unutrašnjosti vulkana. Povećana termalna aktivnost počela je topiti okolni led te se povećala i seizmološka aktivnost.

Sudeći po prijašnjim obrascima erupcija ovog vulkana, sljedeća bi trebala biti manjeg razmjera uzevši u obzir da je velika erupcija bila 2011. godine. Riječ ‘trebala bi’ je vrlo važna. Islandski vulkani su dio kompleksnog prirodnog sustava stoga se obrasci ne mogu uvijek slijepo slijediti, prenosi Rtl.hr 

Komentari