Islamska država preuzela odgovornost za napad u Beču

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u utorak odgovornost za napad dan ranije u Beču, dok su u Švicarskoj uhićene dvije osobe povezane s tim napadom u glavnom gradu Austrije u kojemu su četiri osobe ubijene.

U IS-ovu priopćenju objavljenom na njegovoj mreži Telegramu navodi se da je “vojnik kalifata” odgovoran za pucnjavu u blizini bečke sinagoge i Opere. U odvojenom tekstu objavljenom uz fotografiju naoružanog napadača, propagandna agencija Amaq govori o “napadu vatrenim oružjem koji je jučer (ponedjeljak) izveo borac Islamske države u Beču”.

Dvojica mladih Švicaraca, osamnaestogodišnjak i dvadesetčetverogodišnjak, uhićena su u utorak u Winterthouru, blizu Zuericha, na sjeveru Švicarske, u vezi s džihadističkim napadom u Beču dan ranije, priopćila je policija.

“Policijskom istragom identificirani su švicarski državljani, 18-godišnjak i 24-godišnjak. Dvojicu je u Winterthuru u utorak poslijepodne uhitila jedinica za posebne namjene u suradnji s austrijskim vlastima”, navodi policija zueriškog kantona u priopćenju.

Moguću povezanost “dvojice uhićenika i glavnog osumnjičenog za napade trenutačno istražuju mjerodavne vlasti”, dodaje policija.



Godine 2017. etiopski imam džamije An Nur u Winterthouru optužen je na kantonskom sudu zbog toga što je pozivao na ubijanje muslimana koji nisu praktični vjernici.

Komentari