Irska odbila sporazum o uvođenju minimalnog globalnog poreza

Republika Irska odbila je potpisati izjavu o uvođenju globalnog minimalnog poreza od 15 posto za multinacionalne kompanije.

Izjava je formirana kako bi se izbjegle porezne oaze za multinacionalne kompanije te ju je podržalo 130 od 139 zemalja koje sudjeluju na pregovorima. Inicirana je od strane Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu.

Irski ministar financija Pashal Donohoe rekao je da Irska načelno podržava sporazum te da će nastaviti pregovarati no da trenutno nije bio u poziciji pridružiti se sporazumu o specifičnoj stopi od najmanje 15 posto.

Trenutna stopa poreza na dobit kompanija u Irskoj iznosi 12,5 čime se privlače neke od najvećih multinacionalnih kompanija. Time Irska, za razliku od većine zemalja u pregovorima ima znatno više za izgubiti. Bitno je istaknuti i kako je svaki osmi irski radnik zaposlen u multinacionalnoj kompaniji.



Donhoe je prethodno istaknuo i kako želi da se sporazumom omogući manjim zemljama da koriste poreznu politiku kao sredstvo kompenziranja u odnosu na prirodne prednosti koje uživaju veće zemlje kada je u pitanju privlačenje velikih kompanija.

Komentari