Iranski ministar odbacio tvrdnju Francuske da Iran izrađuje nuklearno oružje: ´Suzdržite se od objave apsurdnih gluposti´

Twitter

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif odbacio je u nedjelju kao “apsurdnu glupost” tvrdnju Francuske da službeni Teheran razvija nuklearno oružje.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u intervjuu za Journal du Dimanche da Iran ponovno izrađuje nuklearno oružje te da bi se Teheran i Washington hitno trebali vratiti na nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Dragi kolega: Karijeru u vladi započeli ste prodajom oružja saudijskim ratnim zločincima. Suzdržite se od objave apsurdnih gluposti o Iranu”, napisao je Zarif na Twitteru i u objavi označio francuskog kolegu @JY_LeDrian.

Vladu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kritiziraju neke zemlje i skupine za zaštitu ljudskih prava zbog potpore potezima Saudijske Arabije te zbog toga što je dopustila da se oružje koje je prodala Rijadu potencijalno koristi u operacijama u Jemenu.



“Stvarni događaji: VI destabilizirate NAŠU regiju. Prestanite štititi kriminalce koji su svoje kritičare ubili motornom pilom te SVOJIM oružjem kolju djecu po Jemenu”, tvitao je Zarif, aludirajući na prethodnu Le Drianovu dužnost, onu francuskog ministra obrane.

Iran negira informacije da nastoji izraditi nuklearne bombe.

Zarif je kritizirao Francusku, Njemačku i Britaniju jer ne provode sporazum od 2018. godine, kada je američki predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma i dogovora te je obnovio oštre ekonomske sankcije prema Iranu.

“JCPOA (The Joint Comprehensive Plan of Action, što je puno ime nuklearnog sporazuma) je živ zahvaljujući Iranu, a ne E3”!, napisao je Zarif kraticom označivši tri europske sile potpisnice sporazuma koji su usto potpisale još i Rusija i Kina te SAD koji se povukao u mandatu predsjednika Donalda Trumpa.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. siječnja, obvezao se da će se Sjedinjene Države ponovno uključiti u sporazum “ako Iran i dalje bude striktno poštovao” dogovor o prekidu nuklearnih aktivnosti, a zauzvrat će toj zemlji biti ukinute sankcije.

Reagirajući na Trumpovu politiku “maksimalnog pritiska”, Iran je postupno prekršio brojna ograničenja sporazuma, no Teheran kaže da bi, ukine li najprije Washington sankcije, mogao brzo izmijeniti dosadašnje poteze.

Komentari