Iran spreman ‘automatski’ opet poštivati preuzete obveze, ako Biden ukine sankcije

Iran je spreman “automatski” se vratiti poštivanju obveza iz nuklearnog sporazuma ako vlada izabranog američkog predsjednika Joea Bidena ukine sankcije nametnute Teheranu od 2018., objavio je šef diplomacije u srijedu kada je Washington donio novi niz sankcija.

“Nešto se može učiniti automatski”, rekao je ministra vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u intervjuu za dnevni list iranske vlade.

“Sjedinjene Države mogu poštovati svoje obveze (…) i mi ćemo poštovati svoje (…) Za to nisu potrebni ni pregovori ni uvjeti”, rekao je Zarif.

“Ako Sjedinjene Države poštuju rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti UN-a i sankcije budu ukinute te ako nema nikakve zapreke za gospodarske aktivnosti Irana, on će kao što je i najavio poštovati svoje obveze”, rekao je Zarif.



Američko ministarstvo financija objavilo je ranije u srijedu nove sankcije u sektorima energetike, rudarstva i financijskih usluga. Donesene samo dva mjeseca do isteka mandata sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa te sankcije obuhvaćaju 10 osoba i 50 organizacija povezanih sa zakladom koju kontrolira iranski vrhovni vođa Ali Hamenei.

Biden želi promjeniti Trumpov smijer

Izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da želi promijeniti smjer u politici “maksimalnog pritiska” na Iran kakvu vodi sadašnji stanar Bijele kuće, republikanac Donald Trump.

Pošto se jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio sa šest svjetskih sila, Trump je Iranu obnovio sankcije ukinute sporazumom te uveo i nove.

Iran, koji je zbog sankcija pao u duboku recesiju, postupno je prestao poštivati svoje ključne obveze ponavljajući da je spreman vratiti se na puno poštivanje ako se i SAD vrate poštivanju rezolucije 2231.

Zarif intervju je objavljen nakon članka u New York Timesu koji navodi da je Trump nedavno razmatrao sa svojim savjetnicima  mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja.

Prema NYT savjetnici su Trumpa odvratili od vojnog napada upozorivši da bi mogao brzo prerasti u veliki sukob.

Komentari