Iran optužuje Seul da je ‘zaplijenio’ iranskih 7 milijardi dolara

tanker
Twitter

Iran je u utorak optužio Južnu Koreju da je “zaplijenila” sedam milijarda dolara (5,7 milijarda eura) koje joj pripadaju te istodobno tvrdi da zapljena južnokorejskog tankera dan ranije nije bila mjera odmazde.

Čuvari iranske revolucije, ideološka vojska te zemlje, objavili su u ponedjeljak da su u Perzijskom zaljevu zaplijenili tanker pod južnokorejskom zastavom iz kojeg je curila nafta, jer je kršio “zakone o okolišu”.

Južna Koreja traži puštanje broda Hankuk Chemi i 20 članova posade i navela je da je razarač s članove njihove borbene jedinice protiv piratstva stigao u vode blizu Hormuškog tjesnaca kako bi jamčio sigurnost južnokorejskih državljana.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova, Choi Young-sam najavio je da će njihovo izaslanstvo čim prije biti “poslano u Iran da pokuša riješiti probleme bilateralnih pregovora “.



Iranska Revolucionarna garda zapljenu tankera tumače ekološkim razlozima.

“Nismo otmičari”, izjavio je glasnogovornik iranske vlade, Ali Rabii.

“Naučeni smo na takve optužbe. Ali korejska vlada nam je otela sedam milijarda dolara”.

Rabii tvrdi da je Južna Koreja uskratila Iranu mogućnost da koristi svoja sredstva čak i za kupnju robe koja nije pod sankcijama Sjedinjenih Država.

Zapljena iranskog tankera prva je u više od godinu dana koju je učinio Iran.

U srpnju 2019, Čuvari revolucije su zaplijenili Stena Impero, švedski tanker pod britanskom zastavom koji je Iran optužio da se oglušio na pozive upomoć njegovog tankera nakon sudara s ribarskim brodom.

Komentari