Iran kaže da je spreman na razmjenu zatvorenika s SAD-om

Teheran je u nedjelju opetovano istaknuo da je spreman na razmjenu zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama ‘bez preduvjeta’, rekavši da je sada Washington na potezu.

Islamska Republika je još u prosincu rekla da je spremna na druge razmjene zatvorenika s SAD-om nakon razmjene Amerikanca koji je bio u iranskom zatvoru za Iranca zatočenog na američkom tlu.

“Postoji spremnost na razmjenu svih zatvorenika (…) bez preduvjeta, ali američka vlada sve dosad nije htjela odgovoriti”, rekao je u nedjelju Ali Rabii, glasnogovornik vlade, prenosi poluslužbena agencija Isna.

“Čini se da je Amerika sada spremnija nego prije” da poduzme takve mjere, dodao je, rekavši: “Washington je obaviješten o našoj raspoloživosti”.



Odgovarajući na upit agencije France Pressea State Department nije ni potvrdio ni demantirao da bi se trenutačno razgovaralo o zatvorenicima.

“Osjetljive diplomatske razgovore ne vodimo preko medija”, rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus.

“SAD je odlučan u nakani da vrati kući sve Amerikance koji su nepravedno zatvoreni u inozemstvu”, rekla je kratko.

Rabii je izrazio zabrinutost za zdravstveno stanje iranskih zatvorenika u SAD-u ustvrdivši da se s njima ‘dobro ne postupa’.

U ožujku, dok je pandemija covida-19 bila u Iranu na vrhuncu, SAD je pozvao Teheran da oslobodi sve američke zatvorenike. Teheran je zatražio od Washingtona da učini isto s iranskim zatvorenicima.

Islamska Republika je od ožujka u više navrata privremeno oslobodila više od 100.000 zatvorenika zbog pandemije koronavirusa, objavilo je iransko pravosuđe.

Teheran i Washington, neprijatelji su više od 40 godina, a neprijateljstvo je eskaliralo 2018. kada se SAD povukao iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015., nakon čega je Teheranu ponovo uveo teške gospodarske sankcije.

U iranskim zatvorima je nekoliko iransko-američkih državljana, poduzetnik Siamak Namazi, njegov otac Bagher i Morad Tahbaz, ekološki aktivist.

Teheran je 19. ožujka privremeno oslobodio veterana američke ratne mornarice Michaela Whitea, objavio je američki State Department.

Komentari