Iran i dalje odbacuje optužbe za napad dronom, američka istraga i članice G7 tvrde suprotno

Pixabay

U prošlotjednom napadu na civilni tanker koji je plovio ispred Omana poginulo je dvoje ljudi, a za napad nitko nije preuzeo odgovornost. Mnoge optužbe uperene su na Iran, a oko toga su sada i složne sve članice najrazvijenih zemalja G7.

U prošlotjednom napadu poginuli su britanski i rumunjski državljanin.

Smrtonosni napad je izveden na tanker na civilni tanker koji je polivio u međunarodnim vodama, u blizini Omana. Pretpostavlja se da je napad izveden eksplozivnim “kamikaza” dronom, a pripisuje se Iranu.

Iran napade negira, a odgovornost za napad nije preuzela ni je jedna teroristička skupina.



Brod koji je napadnut u vlasništvu je Japana, plovio je pod liberijskom zastavom, a njime je upravljala izraelska firma Zodiac Maritime.

SAD tvrdi kako provedena istraga upućuje na napad dronom te da su našli i njegove ostatke, piše USNI News. Tvrde i kako imaju dokaze da je dron proizveden u Iranu.

Iran su prvo optužili SAD i Izrael te zatim države čiji su državljani stradali, Rumunjska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sada su oko iranske odgovornosti složne i sve najrazvijenije zemalje svijeta iz skupine G7: SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

No Iran optužbe i dalje negira.

„Kad bi se sukobljavali s neprijateljima objavili bi to javno, stoga su nedavne priče naših protivnika psihološka operacija“, rekao je Abolfazl Šekarči, glasnogovornik iranske vojske.

„Vrijedno je pažnje da je incident namješten da se dogodi nekoliko dana prije inauguracije novog iranskog predsjednika“, dodao je Hatibzadeh.

„Suprotno strategiji SAD-a, Britanije i cionističkog režima koji žele širiti nesigurnost i iranofobiju, strategija Irana je pojačati sigurnost u Zaljevu“, kazao je Šekarči.

Komentari