Iowa danas bira svog favorita za demokratsku nominaciju

Gage Skidmore

Registrirani demokratski birači u Iowi danas će prvi u Sjedinjenim Državama izabrati svog kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju i politički okršaj s Donaldom Trumpom u studenome.

U Iowi će biti 11 kandidata za demokratsku nominaciju jer je dvanaesti, milijarder Michael Bloomberg odlučio preskočiti prve četiri države u kojima se odvijaju predizbori.

Za pobjedu u Iowi će se po anketama voditi tijesna utrka između senatora Bernieja Sandersa i Elizabeth Warren, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i bivšeg gradonačelnika Petea Buttigiega.

Iowa ima samo tri milijuna stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za natjecanja u većim državama.



Nakon Iowe, do konca veljače demokrati će još glasati u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi ‘superutorak’, 3. ožujka, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima ‘teškaši’ Kalifornija i Teksas, koje će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata.

Izbori u Iowi su specifični. Ondje birači ne glasaju tajno i ne ubacuju listiće u kutije. Okupljaju se na skupovima (eng. caucus) u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama. Svoju sklonost nekom kandidatu iskazuju tako što prelaze preko prostorije i fizički se grupiraju u ‘njegovom kutu’.

Glasaju dakle doslovno nogama, a proces je često kaotičan i vrlo zabavan. Tko zakasni, ne može unutra. Tko ode ranije, ne može natrag. Nema glasanja u odsutnosti ili ranog glasanja.

Obično se organiziraju dva kruga glasanja.

Nakon prvog kruga samo kandidati koji su okupili dovoljno pristaša (obično 15 posto prostorije) ostaju u igri.

Pristaše drugih kandidata mogu se u drugom krugu pridružiti onima koji su još u utrci, mogu pokušati uvjeriti dovoljno pristaša eliminiranih kandidata da im se pridruže kako bi se njihov kandidat ‘vratio u život’ ili se mogu suzdržati od glasanja.

Diljem Iowe danas će organizirati oko 1700 takvih biračkih skupova.

Komentari