Inzkov izvještaj neistinit, zanemario pritiske na Hrvate i preglasavanje

profimedia

HNS BiH ocijenio je u četvrtak neistinitim izvještaj visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka u UN-u ističući kako je zanemario preglasavanje Hrvata te izbjegavanje postizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona za što su optužili bošnjačku stranu.

“Hrvatski narodni sabor – HNS odbacuje neistinite navode sadržane u 58. Izvješću visokog predstavnika Valentina Inzka UN-u o provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u BiH.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH je u svome redovitom polugodišnjem izvještaju u više navrata naveo da se napetosti u BiH povećavaju zbog “upornih zahtjeva HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona kojima se protivi bošnjačka strana”.


Također je naveo da vodeća hrvatska stranka inzistira i na odlasku sudaca stranaca iz Ustavnoga suda čemu se on protivi, kao i da je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić nedavno istaknuo kako jedini hrvatski odgovor na opstrukciju izmjena Izbornog zakona može biti uspostava hrvatske federalne jedinice u BiH.

Iz HNS-a BiH navode kako Inzko uopće ne spominje “agresivne poruke i poteze bošnjačkih stranaka”

Pojašnjavaju kako se, iako je to izostavljeno u Inzkovu Izvješću, Daytonski mirovni sporazum među ostalim narušava karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom, te pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem ”komšića” na nižim razinama vlasti.

HNS smatra i da Inzko ignorira činjenicu da je hrvatski član Predsjedništva BiH (Željko Komšić) nelegitiman i nelegalan te da prešućuje poteze SDA koja ne želi provesti sporazum o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te da prešućuje opstruiranje ustavom zajamčenih prava konstitutivnih naroda.

Iz HNS-a BiH su pri tome pozvali visokog međunarodnog predstavnika u BiH da poštuje odredbe Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je definirana njegova uloga u provođenju ovog mirovnog sporazuma na “nepristran način i uz uvažavanje stajališta jednakopravnih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine”.

Iz političke grupacije koja okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u BiH pozvali su visokog predstavnika da uravnoteženo iznosi stajališta o stanju u BiH te su iskazali svoju opredijeljenost za stabiliziranje unutarnjih prilika u zemlji i njezin napredak k članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu – NATO.


Komentari