Inspekcija je upala u tvornicu AstraZenece

Profimedia

Mediji diljem Europe prenose vijest AP-a da su nadležne zdravstvene vlasti Belgije poslale kontrolu u tvornicu AstraZenece u općini Seneffe. Razlog: Provjeriti jesu li očekivane odgode isporuke ugovorenog cjepiva doista posljedica problema u proizvodnji.

AP je objavio da je Europska komisija pozvala direktno vladu Belgije da pošalje inspektore u tvornicu usred “užarenog spora između bloka 27 nacija i anglo-švedskog proizvođača lijekova”. AP navodi da su dužnosnici EU-a pod neopisivim političkim pritiskom jer je ispalo da se cijepljenje provodi puno sporije nego što je ono u Velikoj Britaniji ili Izraelu.

Sa svoje strane AstraZeneca objašnjavala je da je uzrok tome problem u proizvodnji.

AstraZeneca objavila je prošlog tjedna da planira smanjiti svoje inicijalno dogovorene isporuke prema EU-u sa 80 na 31 milijun doza cjepiva. EU je u srijedu ustvrdila da će primiti manje doza čak i od toga, odnosno samo četvrtinu onoga što je 27 nacija EU-a dogovorilo da im se isporuči od siječnja do ožujka ove godine.


Der Spiegel navodi da je “misija inspektora ispitati je li objašnjenje kojim je koncern (AstraZeneca) opravdavala novonastalo stanje s isporukom EU-u istinito, odnosno isporučuje li se iz tvornice materijal kupcima u Velikoj Britaniji”.

Bruxelles, navodi se dalje, sumnja da su tako značajno smanjene isporuke cjepiva protiv covida zapravo posljedica toga što bi koncern možda isporučivao neograničene količine cjepiva zemljama koje nisu članice EU-a, možda čak i iz tvornica s područja EU-a. AstraZeneca inzistira da o tome nema niti govora, da je apsolutno riječ o “tehničkim proizvodnim problemima”.

EU to nije dovoljna garancija, pa tako Guardian navodi da su moguće čak i daljnji posjeti inspektora poput ovoga, prenosi N1.

Komentari