Indijska policija zarobila goluba pod sumnjom da ga pakistanska vojska koristi za špijunažu

Indijska policija pustila je iz zatočeništva goluba, čiji je vlasnik pakistanski ribar, nakon što je istraga pokazala da goluba pakistanska vojska nije koristila za špijunažu, kazala su dva indijska dužnosnika u petak.

“Golub je pušten jučer i ništa sumnjivo nije pronađeno”, kazao je Shailendra Mishra, visoki policijski dužnosnik u Kašmiru pod indijskom kontrolom.

Nejasno je gdje je puštena ptica i je li se vratila svom vlasniku.

Pakistanski vlasnik goluba zatražio je od indijskih vlasti da mu vrate ljubimca koji je zatočen nakon što su ga indijski seljaci predali policiji.“To je samo nevina ptica”, rekao je Habibulah, koji je vlasnik goluba, za Reuters u petak.

Habibulah odbacuje optužbe da su brojevi ispisani na prstenu goluba tajni kodovi za razne oružane skupine koje djeluju u Kašmiru.

Cijeli Kašmir svojataju i Pakistan i Indija, a stvarna kontrola nad spornom pokrajinom, zbog koje često izbijaju pogranični sukobi između dviju nuklearnih sila, podijeljena je, pri čemu Indija kontrolira veći dio pokrajine.

Habibulah, koji živi u selu blizu indijsko-pakistanske granice, u jednom od najmilitariziranijih područja na svijetu, kazao je da je njegova ptica sudjelovala u utrci golubova te da brojevi predstavljaju njegov broj mobitela.

Taj je sport posebno popularan u pograničnim selima, kazao je Jašir Kalid iz kluba golubova Šakar Garh, dodajući da se takve utrke održavaju i u Indiji te da nije neuobičajeno da se ptica izgubi s druge strane granice.

Vlasnici identificiraju svog goluba po natpisu na krilu i prstenu na nozi.

“Morali smo odvesti pticu u zatočeništvu kako bi ustanovili je li korištena za špijunažu”, kazao je neimenovani visokopozicionirani indijski granični policajac za Reuters, pojasnivši da je istraga provedena u sklopu vježbe zbog stanja u na granici.

Indijske su vlasti i ranije zatvarale pakistanske golubove pa je tako 2016. golub zatvoren nakon što je na njemu pronađena prijeteća poruka indijskom premijeru Narendri Modiju.

Komentari