IMUNITET NA NOVI KORONAVIRUS UPITAN Novo otkriće: Antitijela naglo nestaju nakon što se preboli korona

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Razine antitijela kod pacijenata koji su preboljeli covid-19 znatno su pale dva do tri mjeseca nakon zaraze i kod simptomatskih i kod asimptomatskih pacijenata, prema novoj kineskoj studiji, što potiče pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi koronavirus.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine 18. lipnja ukazuje na rizike uporabe “imunitetskih putovnica” za covid-19 i podupire produljenje javnozdravstvenih mjera poput društvenog distanciranja i izolacije visokorizičnih skupina, rekli su istraživači.

Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Njemačke, raspravljaju o etičnosti i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitijela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju.

Nagli pad antitijela

Istraživanje koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitijela, jedan od glavnih tipova antitijela nakon infekcije, u više od 90 posto slučajeva došlo do njihovog naglog pada u dva do tri mjeseca.


Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitijela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka kod asimptomatskih bolesnika bila značajno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitijela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 posto asimptomatskih i kod 13 posto simptomatskih bolesnika.

Studiju su proveli istraživači medicinskog sveučilišta Chongqing, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

Jin Dong-Yan, profesor virologije na sveučilištu Hong Konga, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli pružati drugi dijelovi imunog sustava.

Neke stanice pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvi put inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Znanstvenici još uvijek istražuju funkcionira li taj mehanizam i kod novog koronavirusa.

Čak i male razine moćnih obrambenih stanica T i B mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za The New York Times, pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

“Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo”, rekao je Jin primijetivši i da je broj pacijenata u studiji malen.

Istraživanja u slučajevima SARS-a i MERS-a pokazala su da antitijela na te koronaviruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitijela na koronavirus koji izaziva covid-19 razvijaju i kod asimptomatskih osoba.

Komentari