ILGA: Iako napredak u LGBT pravima, 69 zemalja još kažjnava istospolne odnose, neke čak i smrću

Pixabay

Unatoč značajnom napretku u osiguranju prava homoseksualaca širom svijeta, deseci zemalja još uvijek kriminaliziraju sporazumne istospolne odnose, a u šest zemalja homoseksualnost se kažnjava smrću.

U novom izvješću, Međunarodna udruga lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transeksualaca i interseksualaca (ILGA) potvrdila je “značajan napredak” u pravnoj zaštiti LGBTI zajednice u svijetu.

Čak i za vrijeme pandemije covida-19, koja je stvorila dodatne izazove LGBT zajednici i ostalim manjinskim zajednicama, “postignut je napredak”, rekla je udruga.

Međutim, premda postoji trend prihvaćanja, 69 država članica UN-a i dalje kriminalizira sporazumni seks istospolnih partnera, kaže se u izvješću.



To je jedna zemlja manje nego prošle godine, pošto u Gabonu više nije na snazi zakon iz 2019. – zakon najkraćeg vijeka takve vrste u modernoj povijesti – navodi se u izjavi koordinatora istraživanja ILGA-e i vodećeg autora izvješća Lucas Ramona Mendosa.

ILGA je potvrdila da su 34 zemlje, više od pola onih sa zakonom koji kriminalizira seksualnost , aktivno primjenjivale odredbe tih zakona u zadnjih pet godina.

U izvješću se ističe da bi stvarne brojke mogle biti “mnogo veće”.

“Dokle god su takve odredbe dio zakona, ljude se može prijavljivati i uhititi u svako doba čak i ako se samo sumnja da su imali istospolne odnose”, naglasio je Mendos.

Sudovi ih aktivno proganjaju i osuđuju na zatvor, javno bičevanje čak i smrt, rekao je.

U šest država članica UN-a, za istospolni odnos uz pristanak zakonski je propisana smrtna kazna, a to su Brunei, Iran, Mauritanija, Saudijska Arabija i Jemen. To vrijedi i za 12 država na sjeveru Nigerije.

U izvješću se navodi kako su izvori naznačili da bi smrtna kazna potencijalno mogla biti izvršavana u takvim slučajevima i u pet drugih zemalja – Afganistanu, Pakistanu, Kataru, Somaliji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, premda s manje pravne sigurnosti.

‘Ugnjetavaj, progoni žrtvenog jarca’

Još su 42 zemlje nametnule zakonske zapreke slobodi izražavanja i spolne orijentacije i pitanjima rodnog identiteta, a 51 zemlja nametnula je pravne zapreke osnivanju nevladinih organizacija koje rade na problemima LGBTI zajednice.

Voditeljica ILGA programa Julia Ehrt izrazila je zabrinutost zbog toga što su neke vlade iskoristile krizu zbog koronavirusa da pojačaju napore i da “nas tlače, progone kao žrtvenog jarca i nasilno diskriminiraju”, kazala je.

Organizacija je također izrazila zabrinutost zbog širenja takozvanih “zona bez LGBT-a” u mjestima poput Poljske i Indonezije, kao i zbog obnovljene potpore “terapijama preobraćenja”.

Međutim, čak i ako se čini da snage protiv prava homoseksualaca napreduju, ILGA u najnovijem izvješću pokazuje da je “naša globalna zajednica kolektivno postigla napredak u svim praćenim pravnim kategorijama”.

U izvješću se ističe da je Sudan u srpnju ukinuo smrtnu kaznu zbog sporazumnih istospolnih odnosa i pozdravlja činjenica da je Njemačka postala jedna od četiri države članice UN-a koje su na nacionalnoj razini zabranile terapije preobraćenja.

To su učinile i brojne jurisdikcije u Australiji, Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Državama.

I izražava se zadovoljstvo činjenicom da se Kostarika pridružila sve većem broju zemalja koje su uvele ravnopravnost brakova, kojih je sad ukupno 28.

Još su 34 zemlje priznale istospolna partnerstva, navodi se.

U izvješću objavljenome u utorak ističe se da su do ovog mjeseca istospolni seksualni odnosi legalni u 124 zemlje, odnosno u 64 posto država članica UN-a.

U međuvremenu je 81 država donijela zakone koji nude zaštitu protiv diskriminacije na radnom mjestu na osnovi spolne orijentacije, navodi ILGA, ističući da je prije 20 godina to bilo samo u 15 država.

Unatoč izazovima, Ehrt je rekao da je izvješće “prožeto nadom u bolje sutra (i) u budućnost u kojoj se naše zajednice više neće morati boriti da vrate prava koja nikada i nisu trebala biti oduzeta”.

Komentari