Idući tjedan hitan sastanak ministara vanjskih poslova EU-a zbog stanja u Siriji

Ministri vanjskih poslova EU-a idući će se tjedan sastati na “izvanrednom sastanku” na kojem će raspravljati o pogoršanju stanja u Siriji, zbog čega su brojni migranti krenuli prema granicama EU-a, najavio je u nedjelju šef europske diplomacije Josep Borrell.

Borbe u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista u Siriji, “predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”, rekao je Borell.

Posljedica toga je “strašna humanitarna kriza”, a u suočavanju s njom Europska unija “mora udvostručiti napore i pribjeći svim sredstvima kojima raspolaže “, dodao je.

Sastanak bi se trebao održati u nadolazećem tjednu, iako precizan datum još nije određen.Borell je pozvao sve strane koje su uključene u sukob da se “hitno uključe u politički proces” te je rekao da EU mora “nastaviti mobilizirati sredstva kako bi se umanjila patnja civilnog stanovništva” te da mora biti omogućen humanitarni pristup svim područjima.

“U isto vrijeme, nastavljamo pomno pratiti migrantsku situaciju na našim vanjskim granicama”, rekao je Borrell, naglasivši da se sporazuma o migrantima između Turske i EU “treba pridržavati”.

Komentari