IDEJA BEZUVJETNE OSNOVNE PLAĆE Ispitanici će mjesečno dobivati 1200 eura te ne moraju ništa raditi

Ilustracija

Oko dva milijuna stanovnika Njemačke javilo se za sudjelovanje u istraživačkom projektu bezuvjetne osnovne plaće koji je pokrenuo Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) i zaklada udruge Moja osnovna plaća. 

Riječ je o ideji da svatko dobiva plaću bez obzira što radio. Za razliku od sustava socijalne pomoći, iznos uvijek ostaje isti i za primatelje nema nikakvih uvjeta, što znači da mogu zarađivati i sa strane.

Od iduće godine sudionici bi pune tri godine trebali primati 1200 eura mjesečno bez ikakvih uvjeta. Cilj eksperimenta je vidjeti kakve posljedice bi takav prihod imao za sudionike i za njihov položaj u društvu, kako piše Deutsche Welle.

Znanstvenici su se odlučili za iznos koji je znatno veći od onoga koji se dijelio u Finskoj, koja je bila pokrenula sličan projekt, i koji bi omogućio život u kojem ne bi ničega manjkalo.



Vode se velike rasprave odakle bi država davala novac za takve osnovne plaće, što bi bilo teško bez povećanja poreza ili prihod onih koji rade, zbog čega je ova ideja izazvala zgražanje Nijemaca.

Ipak o toj ideji raspravlja se u mnogim državama, pa je nastala građanska inicijativa da se predloži projekt osnovne plaće za čitavu Europsku uniju. Zagovornici smatraju kako bi to umanjilo razlike između regija, a istovremeno osnažilo gospodarsko i socijalno jedinstvo Europe.

Građanska inicijativa ima godinu dana da skupi milijun potpisa građana EU i određeni minimum broja potpisa u najmanje sedam članica. Dosad je prikupljeno oko 72 tisuće potpisa, a prva zemlja koja je sakupila minimum potpisa je Slovenija kojoj je, obzirom na broj stanovnika, bilo potrebno 5.640 potpisa.

Dok u Poljskoj ili na Malti o tome se uopće ne raspravlja. U Francuskoj postoje pristaše ove ideje – ekološki pokreti, socijalne inicijative i liberali. U Švicarskoj je 77 posto građana odbilo tu ideju na referendumu, a u Finskoj istraživanje je pokazalo da takva osnovna plaća praktično uopće nema utjecaja na smanjenje stope nezaposlenosti.

No, osobe koje su sudjelovale u eksperimentu mnogo su lakše živjele i bile su u znatno boljem psihičkom stanju. U prosjeku su primatelji takve plaće radili šest dana u godini više nego ostali iz kontrolne skupine.

Komentari