Iako su bivši neprijatelji talibana, Iransko veleposlanstvo u Kabulu nastavlja s normalnim radom

Foto: Flickr

Dok većina zemalja povlači svoje diplomate iz Kabula kojeg su zauzeli talibani, iransko veleposlanstvo nastavit će s najnormalnim radom.

Šijitski Iran bio je dugogodišnji je neprijatelj talibana, koji pripadaju radikalnoj sunitskoj struji. No, iranski dužnosnici zadnjih su se godina otvoreno sastajali s talibanskim vođama.

Osim pregovora s talibanima, Teheran je ugostio talibanske političke predstavnike na zajedničkom sastanku s predstavnicima tadašnje afganistanske vlade povodom međusobnih pregovora.

Ovo nije prvi put da Iran surađuje sa sunitima, budući da postoje brojni proiranski sunitski islamistički vojno-politički pokreti poput Hamasa u Palestini.



Isto tako Irance sa talibanima povezuje zajednička protuamerička politika te je Iran već pozdravio poraz SAD-a.

“Vojni neuspjeh SAD-a u Afganistanu i povlačenje američkih vojnih snaga pruža priliku za uspostavu trajnog mira u toj ratom razorenoj zemlji”, rekao je novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

“Veleposlanstvo Islamske Republike Irana u Kabulu u cijelosti je otvoreno i radi. Iranski glavni konzulat u Heratu također je otvoren i radi”, rekao je iranski dužnosnik.

 

 

Komentari