I Švedska pokreće istragu protiv Ericssona zbog sumnje u podmićivanje

Dragan Matic / CROPIX

Švedsko državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv proizvođača opreme za mobilne mreže Ericssona zbog sumnje u podmićivanje, nadovezujući se na slučaj u Sjedinjenim Državama, objavio je dnevnik Dagens Industri.

Glasnogovornik tužilaštva potvrdio je za Reuters otvaranje preliminarne istrage, ali nije navodio pojedinosti.

Glasnogovornica Ericssona odbila je komentirati informaciju istrazi.

Početkom mjeseca kompanija je pristala platiti više od milijardu dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima kojom je zaključena istraga o mogućem podmićivanju državnih dužnosnika.



Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu.

Istraga je obuhvatila razdoblje završno s prvom tromjesečjem 2017. godine a pokazala je da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Djibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu.

Švedska kompanija obavezala se u sklopu nagodbe platiti 520 milijuna dolara kazne američkom ministarstvu pravosuđa. Dodatnih 540 milijuna dolara moraju platiti SEC-u.

Dagens Industri izvijestio je u četvrtak da je odjel za borbu protiv korupcije švedskog državnog tužilaštva pomogao u američkoj istrazi. Na temelju otkrivenih informacija odlučili su pokrenuti vlastitu preliminarnu istragu, piše švedski list.

“Mogu potvrditi da odjel za suzbijanje korupcije već neko vrijeme provodi preliminarnu istragu zbog sumnje u podmićivanje”, napisao je zamjenik glavnog tužitelja Martin Bresman u mailu Dagens Industriju.

Komentari