I Mađarska upozorava na ´namještene američke izbore´

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mediji bliski vlasti u Budimpešti prenose u petak optužbe o “prijevari” na američkim predsjedničkim izborima koje ponavlja Donald Trump, “prijatelj Mađarske”, kako misli mađarski premijer Viktor Orban.

“Ogromne napetosti u Americi nakon brojnih pokazatelja prijevare”, stoji na naslovnici Origo. hu, glavnog provladinog glasila u zemlji čiji je nacionalistički čelnik kritiziran zbog autoritarizma.

Opisujući američkog predsjednika kao “prijatelja Mađarske”, Orban je u petak u razgovoru na državnom radiju ocijenio da “Sjedinjene Države nakon takvih izbora više neće moći kritizirati druge”.

Mađarski premijer je ocijenio da su “bilateralni i gospodarski odnosi između Mađarske i Sjedinjenih Država” na najvišoj razini od kada je Donald Trump stupio na vlast.



“Uvijek sam bio uz predsjednika Trumpa”, naglasio je.

Orban je 2016. bio prvi europski dužnosnik koji je podržao kandidaturu Donalda Trumpa i tu podršku je jasno i glasno ponovio u rujnu. Tijekom Orbanovog posjeta Washingtonu prošle godine, Trump ga je predstavio kao “čelnika koji uživa ugled u cijeloj Europi”.

Prošlog mjeseca je Joe Biden govoreći o Mađarskoj predbacio Trumpu “da mu se sviđaju svih nasilnici na svijetu”.

Kada je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame, Viktor Orban, na vlasti od 2010., bio je redovno izložen kritikama zbog kršenja slobode tiska, pravde i civilnog društva.

Nekim mađarskim dužnosnicima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države zbog optužbi za korupciju.

Komentari