I FRANCUSKA UVODI DJELOMIČNI LOCKDOWN Macron: Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze

Nato

U Francuskoj se od petka uvodi karantena najmanje do 1. prosinca kako bi se suzbio drugi val covida-19, nesumnjivo smrtonosniji od prvoga, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

“Odlučio sam da od petka treba uvesti karantenu na cijelom teritoriju države kako bismo zaustavili virus”, izjavio je Macron u srijedu navečer u tv-obraćanju.

“Restrikcije će uključiti tri glavne točke: škole će ostati otvorene, rad će se nastaviti, bit će mogući posjeti domovima umirovljenika”, precizirao je.

“Ako ništa ne poduzmemo, u Francuskoj bi za nekoliko mjeseci moglo umrijeti još 400.000 ljudi”, rekao je Macron.


“Neki se zalažu za nepoduzimanje mjera ograničenja i puštanje virusa da cirkulira, kako bi postigli kolektivni imunitet. Znanstvenici su procijenili posljedice te opcije, koje su neumoljive. Kratkoročno, to znači trijaža pacijenata u bolnicama i za nekoliko mjeseci najmanje još 400.000 umrlih. Francuska se nikada neće odlučiti za tu strategiju”, dodao je.

U sklopu restrikcija, kafići, restorani i trgovine koje nisu nužne će biti zatvoreni. Ali osnovne i srednje škole će ostati otvorene. Samo će fakulteti raditi online.

Nastava će omogućiti brojnim roditeljima da bolje pomire obiteljske i profesionalne obveze, posvuda gdje je to moguće radit će se od kuće, ali u odnosu na mjere u proljeće “aktivnosti će biti intenzivnije”, rekao je francuski predsjednik.

“Kako bi se izbjegle ljudske drame koje smo proživjeli u proljeće i kako osobe koje žive same u poznim godinama ne bi bile izolirane, bit će mogući posjeti domovima za starije uz strogo poštivanje sanitarnih mjera”, objasnio je.

Na gospodarskom planu on je obećao pomoć malim tvrtkama koje će morati prekinuti rad uz potporu do 10.000 eura mjesečno.

“Pripremamo poseban plan za samozaposlene, trgovce, male i srednje tvrtke”, najavio je i pozvao Francuze da ostanu “ujedinjeni i solidarni”.

“Kao svi naši susjedi, zahvatio nas je val epidemije virusa koji jača približavanjem zime i padom temperature”, rekao je Emmanuel Macron.

“Neke zemlje poput Španjolske, Irske, Nizozemske ranije su poduzele oštrije mjere od naših. Ali sve nas je preplavio drugi val za koji znamo da će biti oštriji i ubojitiji od prvoga”, rekao je.

Komentari