HUMANITARNA POMOĆ Iz Katara u Afganistan svakodnevno će stizati pomoć u obliku medicinske potrepštine i hrane

Ilustracija Foto: Flickr/Patje

Iz Katara je u Kabul stigla pošiljka humanitarne pomoći. Iz službenog Katara je poručeno da će nastaviti obavljati svakodnevne letove za Afganistan sljedećih nekoliko dana. Time će se osigurati prijeko potrebna opskrba nakon što je većina pomoći sa Zapada obustavljena zbog talibanskog preuzimanja kontrole nad zemljom.

U humanitarnoj pomoći nalaze se medicinske potrepštine i hrana, a u kabulskoj zračnoj luci dočekao ju je katarski veleposlanik u Afganistanu Said bin Mubarak Al Hajarin, priopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Katar se pokazao ključnim posrednikom u komunikaciji između Zapada i talibana, zahvaljujući bliskim odnosima s tom militantnom skupinom koji su ostvareni nakon što je u Kataru 2013. talibanima omogućeno da otvore svoj politički ured.

Naime, Katar je pomogao u ponovnom otvaranju zračne luke u Kabulu koja je bila zatvorena nekoliko dana nakon što su prošli mjesec obustavljeni svi letovi za prijevoz putnika.



Više od polovine građana Afganistana, koji broji 40 milijuna ljudi, uključujući i 10 milijuna djece, treba humanitarnu pomoć još od početka ove godine, priopćila je potkraj prošlog mjeseca Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Očekuje se kako će potrebe za humanitarnom pomoći u toj zemlji i dalje rasti.

Komentari