Apel Europske unije: Oslobodite zatvorenike na Kubi

screenshot

Europska unija danas je putem svog visokog dužnosnika Josepa Borrella poslala apel kubanskim vlastima da oslobode zatvorenike koji su osuđeni samo zato jer su prosvjedovali.

Borrell je složio izjavu koju je potpisalo čak 27 zemalja, a ona počinje ovako:“Veoma smo zabrinuti zbog gušenja prosvjeda i uhićenja sudionika i novinara nakon prosvjeda održanih 11. srpnja diljem zemlje.”

Dodao je i kako se kubanski narod nalazi u teškoj situaciji, stoga mole za razumijevanje: “Pozivamo (kubansku vladu) da oslobodi sve proizvoljno uhićene prosvjednike, da posluša glas svojih građana i počne sveobuhvatan dijalog o njihovim pritužbama”

Tisuće Kubanaca su 11. i 12. srpnja izašle na ulice uz povike “Sloboda”, “Dolje diktatura” i “Gladni smo”, na najvećim prosvjedima od revolucije kojom je Fidel Castro došao na vlast 1959.



Stotine ljudi su uhićene a mnogi su optuženi za nasilje, remećenje javnog reda, vandalizam i širenje epidemije koronavirusa zbog toga što nisu nosili masku, a neovisni promatrači i aktivisti objavili su popise uhićenika na kojima je barem 600 imena. Šezdesetak Kubanaca se zasad kazneno goni zbog sudjelovanja na prosvjedima, a EU ne planira odustati od borbe za njih.

Komentari