Nastavak horora u Njemačkoj: Građani zatvorite se u kuće i ne palite klima uređaje!

Facebook

Danas ujutro Njemačku je, u blizini grada Leverkusena, pogodila strašna eksplozija, a ima i mrtvih i nestalih. Stanje je opsadno, a kod građana i dalje vlada veliki strah.

I dalje se ne zna uzrok

U industrijskoj zoni njemačkoga grada Leverkusena, nedaleko od pogona farmaceutskog diva Bayera, danas ujutro dogodila se snažna eksplozija koju je civilna zaštita klasificirala kao “ekstremnu prijetnju” zbog puštanja u atmosferu brojnih štetnih tvari, kao što su pesticidi, azbest, insekticidi…

Još uvijek nije poznat uzrok strahovite eksplozije u industrijskoj zoni Chempark, iznad koje je sukljao gusti crni oblak dima

Kako je priopćila tvrtka Currenta koja upravlja Chemparkom, jedna osoba je poginula, četiri su nestale, a 16 osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teže, u velikoj tragediji koja se dogodila u spalionici otpada Bürrig gdje je izbio požar u jednoj od cisterni.Službene izjave

“Ovo su teški trenuci za Leverkusen. Jedna osoba zadobila je teške opekline, izjavio je upravitelj Chemparka Lars Friedrich na pressici dodavši da se ta osoba bori za život e ne može reći koliko sadržaja spremnika je izgorjelo”,  izjavio je upravitelj Chemparka Lars Friedrichrekavši da je u spremnicima bio pohranjen proizvodni otpad te da su gorjela ukupno tri spremnika. “Potpuno su ili djelomično uništeni u požaru” rekao je.

Iz vatrogasnog društva Leverkusen su upozorili da stanovnici i dalje moraju ostati u svojim domovima, no da je uspostavljena telefonska linija na kojoj se nude pojašnjenja vezano za incident.

Gradonačelnik Leverkusena Uwe Richrath pozvao je na ogromni oprez stanovnika kada u vrtu beru voće i povrće upozorivši da ga treba temeljito oprati prije konzumacije. Također je izvijestio da su zatvorena dječja igrališta.

Zrak je u redu

Iako su stanovnicima naredili da se zatvore u kuće i da ne pale klima uređaje, vatrogasci su izvijestili da su prva mjerenja kvalitete zraka na sjeveru Koelna, udaljenog 18 kilometara, pokazala da trenutačno nema opasnosti za stanovništvo. Mjerenja će se nastaviti. Bez obzira na to, vozači su zamoljeni da drže prozore zatvorenima i da ne uključuju ventilaciju.

“Gašenje požara moglo je početi tek kada smo dalekovod isključili s mreže. To se sada dogodilo, počinju radovi na gašenju, izvijestile su gradske vlasti u 12 sati” piše Jutarnji list.

Komentari