Čelnik WHO-a: Svijet je podbacio! Unatoč cjepivu, nakon 19 mjeseci ponovno smo na početku

ITU/D.Woldu, Flickr

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u svom je govoru pred Međunarodnim olimpijskim odborom poslao upozorenje o novom valu pandemije te se osvrnuo na dosadašnji tijek pandemije.

“Svijet je podbacio. Podbacio je u dijeljenju cjepiva, testiranju i liječenju i sve je to dovelo do pandemije na dva kolosijeka – dok se oni koji imaju otvaraju, oni koji nemaju se zatvaraju”, istaknuo je Tedros u svom govoru referirajući se na bogati i siromašni dio svijeta, prenosi Zimo.

“To ne izaziva samo moralno ogorčenje, to je također i epidemiološki i ekonomski poraz. Pandemija je test koji svijet nije prošao”, istaknuo je Tedros te podsjetio kako je u cijelom svijetu od posljedica bolesti COVID-19 preminulo više od 4 milijuna ljudi.

‘Žar jedne vatre može lako pokrenuti plamen drugdje’

“Ljudima diljem svijeta dosta je virusa, činjenice da su im životi zaustavljeni, patnje koje je izazvao, ograničenja i pravila, problema u gospodarstvima i društvima, tamnog oblaka koji se nadvio nad našom budućnosti.Pa ipak, 19 mjeseci otkako je pandemija započela i 7 mjeseci otkako je odobreno prvo cjepivo, nalazimo se u početnoj fazi novog vala infekcija i smrti. Zašto? Nisu li cjepiva trebala ugasiti plamen pandemije?”, upitao je Tedros te nastavio:

“Ali evo u čemu je stvar s ovim paklom – ako samo gasite dio, ostatak će nastaviti gorjeti. A žar jedne vatre može lako pokrenuti plamen koji će gorjeti negdje drugdje.”

“Svatko tko misli da je pandemija gotova tamo gdje živi, živi u lažnom raju. Cjepiva su snažan i temeljni alat, ali svijet ih nije dobro koristio”, istaknuo je Tedros.

I dalje mjere…

Podsjetio je kako je moguće kontrolirati virus pravom kombinacijom zdravstvenih i društvenih mjera, “ako su one primijenjene na pažljiv i sustavan način”. Prije svega misli na testiranja, praćenje kontakata, karantene i brigu o onima koji su u samoizolaciji. Ali i, dodao je, ono što svatko mora raditi za sebe – izbjegavati gužve, poštivati fizičku distancu, nositi masku, boraviti na otvorenom, prozračivati prostore i prati ruke.

“Svaka od tih mjera može značiti razliku između života i smrti u svakoj situaciji – odlasku na posao, u kupovinu, druženju s prijateljima, konferenciji, koncertu i Olimpijskim igrama”, istaknuo je Tedros.

“Nema života bez rizika, postoji samo veći ili manji rizik. Japanska poslovica kaže – ishibashi o tataite wataru, odnosno pokucaj na kameni most prije no što ga prijeđeš – jer iako se nešto može činiti sigurnim, bolje je provjeriti”, rekao je Tedros.

‘Pandemija će završiti onda kada tako odlučimo’

Dodao je kako je budućnost svijeta u rukama svijeta jer će pandemija “završiti onda kad svijet odluči da treba završiti”.

Imamo sve alate koji su nam potrebni: možemo zaustaviti ovu bolest, možemo se testirati i možemo je liječiti, istaknuo je u svom govoru.

‘Neka se barem 10% stanovništva cijepi’

Pozvao je na globalnu akciju u kojoj bi se do rujna barem 10 posto stanovništva svake zemlje cijepilo, do kraja 2021. barem 40 posto, a do sredine 2022. barem 70 posto.

“Ako ostvarimo te ciljeve, ne samo da možemo zaustaviti pandemiju već možemo i ponovno pokrenuti globalnu ekonomiju”, istaknuo je na kraju Tedros.

 

Komentari