Hrvatski aktivisti iz BiH upozoravaju: I Hrvati su žrtve, to se ne smije zaboraviti

Foto: Udruga Rubikon

Međunarodni dan nestalih osoba ima poseban značaj za bosanskohercegovačke Hrvate. Njih oko tisuću se trenutno vodi kao nestale osobe, a posljedice su to protjerivanja tijekom posljednjeg rata u BiH od strane Armije RBiH i VRS-a.

Tim povodom, u ponedjeljak ujutro, grupica hrvatskih aktivista i članove Udruge Rubikon koja se bavi promicanjem istine o Domovinskom ratu, posjetila je neka od stratišta Hrvata.

Svijeće, trobojnica i bijeli ljiljani u znak spomena na sve nestale su tako postavljene kod spomenika u Grabovici kao podsjetnik na nestale Hrvate u Domovinskom ratu.

U Grabovici je Armija RBiH 8. rujna ubila 33 Hrvata civila pa je ovaj spomenik s razlogom odabran, kažu hrvatski aktivisti, jer na taj zločin treba iznova podsjećati.



“Najgore od svega je što nemaš tijela. Cijelo se vrijeme manipuliralo brojem žrtava. Nama je na razmjeni 1994. godine dostavljeno jedanaest tijela. Na kraju sela, gdje su obitelji Zadro, našli smo u jednoj vreći stopalo. Od moga oca kasnije još potkoljenicu, a s drugoga kraja mjesta ženi smo našli glavu u vreći. Očito su sve zataškavali, prikrivali, kao što i danas rade”.

Tako je o stravičnome ratnom zločinu u selu Grabovici kod Mostara, vjerojatno najokrutnijem u hrvatsko-bošnjačkome ratu, jer nikakvih sukoba nije bilo, rekao Josip Drežnjak predsjednik Udruge ubijenih i nestalih u Grabovici ‘93. kojemu su 9. rujna 1993. godine ubijeni otac i majka prošle godine za Večernji list, piše i priopćenju.

“Hrvati su tamo krvnički ubijeni, cijelo je selo počišćeno, a nitko nije odgovarao u onoj mjeri u kojoj bi to bilo pravedno. Zato moramo iznova biti oni koji će podsjećati na sve što se u BiH dogodilo Hrvatima. Dani poput Međunarodnog dana nestalih osoba su dobra prilika za to”, kazala je aktivistica Tanja Babić.

Četverogodišnja Mladenka Zadro iz Grabovice nikada nije pronađena i upravo je to bio motiv aktivista da na današnji dan odaberu Grabovicu, kaže Babić.

“Tamo se curica od četiri godine vodi nestalom, možete li uopće shvatiti razmjere te strahote”, pita se.

Hrvati Bosne i Hercegovine ne smiju i neće zaboraviti na sve ono što su pretrpjeli u posljednjem ratu, stava je Babić.

“Hrvati nikada nisu i nikada neće tvrditi da su jedine žrtve u BiH. To ne bi bilo ljudski, ali hoćemo, imamo pravo i moramo govoriti da smo i mi žrtve. Za zločine nad nama netko napokon mora odgovarati jer ih je na tisuće za koje nitko nije odgovarao, od Hercegovine do samog sjevera BiH, od Bugojna, Grabovice, Dusine, Viteza, Prijedora…”, kazala je.

Osim jutrošnje akcije kojom se željelo upozoriti na položaj tisuću Hrvata koji se vode kao nestali, ista skupina organizira i brojne druge akcije koje, kako kažu, imaju za cilj otrgnuti zaboravu hrvatsku žrtvu u BiH.

“To je naše i moralno i ljudsko pravo, i da parafraziram Aliju Izetbegovića, mi se nećemo umoriti u tom da se vidi tko je tko u BiH i što je tko činio”, zaključila je Babić.

Komentari