Hrvatske udruge protiv džamije na Rostovu gdje su ubijani Hrvati

Twitter

Hrvatske braniteljske udruge u BiH usprotivile su se u subotu izgradnji džamije na Rostovu nedaleko od Bugojna u središnjoj Bosni gdje su nedavno ekshumirana tijela četvorice zarobljenih Hrvata te sumnjaju da bi se tamo moglo nalaziti još 15 žrtava iz te općine koje su tijekom rata pobili pripadnici Armije BiH.

U zajedničkom priopćenju udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, logoraša, HVIDRA-e, dragovoljaca i veterana naveli su kako je uvredljivo izgraditi džamiju na lokalitetu Rostovu gdje su sredinom prošle godine ekshumirana tijela zarobljenih i ubijenih Hrvata.

„Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena tijela četiriju od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993. godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ova lokacija mogla kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša“, navodi se u priopćenju braniteljskih udruga iz Bugojna.

Po njihovu mišljenju, dok se te sumnje ne otklone ne bi se smjela dopustiti gradnja na tome području.



Ocijenili su i kako je neprimjereno i uvredljivo vjerski objekt nazvati po Aliji Izetbegoviću jer drže kako on kao ratni predsjednik Predsjedništva BiH i ujedno vrhovni zapovjednik Armije BiH snosi odgovornost i za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima.

Tužiteljstvo BiH objavilo je sredinom ovoga mjeseca da su nakon provedenog postupka identifikacije potvrđeni identiteti četvorice iz skupine od 19 Hrvata koje su pripadnici Armije BiH zarobili te potom likividirali.

Posmrtni ostaci Dragana Miličevića, Zorana Galića, Frane Jezidžića i Ante Markulja pronađeni su sredinom 2020. na planini Rostovo u okolici Bugojna. Utvrđeno je kako su tamo dovedeni iz zatvora u Bugojnu a na Rostovu su ih ubili pripadnici postrojbe El mudžahid sastavljene od dragovoljaca iz islamskih zemalja.

Komentari