Hrvatska vojska PONOVNO PREŠLA U BIH: Spašavaju živote, a riječ je kanaderima

HRZ

Drugi dan za redom dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH upućena su u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara kod Tomislavgrada.

Nakon što su jučer angažirani u gašenju pograničnog požara kod Buškog Blata u blizini Tomislavgrada, dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i danas su upućena u BiH.

Izveli 69 letova i gasili požar 7 sati

Kanaderi su upućeni drugi dan za redom, u ponedjeljak 9. kolovoza 2021. u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja pomoći u gašenja požara sjeverozapadno od Tomislavgrada. Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su u Bosnu i Hercegovinu temeljem naredbe ministra obrane Marija Banožića o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u BiH.

Tijekom jučerašnjeg dana, protupožarni avioni Canadair CL-415 prilikom gašenja požara u Bosni i Hercegovini na požarištu Grabovica – Tomislavgrad ostvarili su 69 letova u trajanju od 7 sati i 15 minuta, pri čemu je izbačeno 396 tona vode i utrošeno 6.534 litara goriva.



Odobren prelazak granice Oružanim snagama RH

“Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini.

Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, priopćili su iz MORH-a.

Komentari