Hrvatska veleposlanica u Sofiji pozvana na razgovor zbog Milanovićeve izjave: ‘To je neprihvatljivo i neopravdano’

Veleposlanica Hrvatske u Sofiji Jasna Ognjanovac pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske zbog izjave predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je “oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije”. 

Ambasadorica Hrvatske pozvana je po nalogu ministra vanjskih poslova Bugarske Svetlana Stoeva, a u Ministarstvu ju je primio generalni direktor za europska pitanja Rumen Aleksandrov, javila je agencija MIA, prenosi N1.

Milanović je tu izjavu dao poslije summita Slovenije i Hrvatske sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan u Brdu kod Kranja 17. svibnja, podsjeća državna agencija Sjeverne Makedonije.

Pred ambasadoricom Ognjanovac, Aleksandrov je izjavu predsjednika Milanovića u Brdu kod Kranja opisao kao ‘neprihvatljivu i neopravdanu’.



Ocijenio da je to razočaravajuće “s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz europske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susjedi regije, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integriranje zemalja Zapadnog Balkana u EU”.

Kao odgovor na zahtjev za pojašnjenje razloga za izjavu hrvatskog predsjednika Milanovića, ambasadorica Ognjanovac se obavezala da će Zagrebu prenijeti bugarski stav, ističući potrebu suradnje Bugarske i Hrvatske radi osiguranja stabilnosti Zapadnog Balkana i europske perspektive te regije.

Komentari