Hrvati u irskom gradu Fermoyu osnovali vlastitu udrugu

U irskom gradiću Fermoyu osnovana je Udruga Hrvata koja okuplja dvadesetak mladih obitelji.

Obitelji se okupljaju u mjesnom društvenom domu, a nedavno su izveli prvu amatersku predstavu za djecu na hrvatskom jeziku – Macu igračkaricu.

“Društvo k’o društvo djeluje mjesec i pol. Od prve tekme Hrvatske na Europskom prvenstvu. Prije toga smo pričali s prijateljima iz Hrvatske koji žive u Fermoyu, di budemo gledali te tekme. Znači, pubovi su zatvoreni, ne mogu se ljudi okupljat pa reko idemo tu u Youth centru probat”, priča Alen Miholić.

Društvo je izvelo i svoju prvu amatersku predstavu za djecu na hrvatskom jeziku – Macu igračkaricu. Režirala ju je Anđela Motušić. Ima dvoje male djece i dobro zna kako je cijeli dan skupljati razbacane igračke po kući. Tako je klasičnu priču “Maca papučarica” lako prilagodila svojoj amaterskoj kazališnoj družini.



“Većinu kulisa smo imali u Youth centru, a macinu kućicu je napravio Igor koji je imao ulogu Filipa u predstavi. Kostime smo posudili iz naših ormara, a bilo je nešto i od prijašnjih predstava”, priča Anđela.

Alen Sova dodaje kako su predstavu došli pogledati brojni Hrvati, sa svih strana Irske. Napokon su dočelali da se događa nešto na hrvatskom jeziku.

“Mi moramo svoju kulturu predstaviti Ircima, da se Irci pridruže nama. Da predstavimo da smo dobar narod. Da nismo samo oni koji vole jesti piti i gluposti raditi, nego da možemo i dobre stvari raditi i to je to”, naglašava Alen Miholić.

Predstava “Maca igračkarica” zbližila je još više Hrvate u irskom Fermoyu. Plan za rad njihove udruge je poduži. Nadaju se da će biti aktivniji najesen, nakon godišnjeg odmora koji će mnogi uglavnom provesti u domovini, javlja HRT.

Komentari