Hrvati u BiH prosvjeduju: Upozoravaju na izbornu krađu i na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora

Prosvjed/Dnevnik.ba

Više stotina Hrvata iz općine Gornjeg Vakufa-Uskoplja prosvjedovalo je u nedjelju tvrdeći da je Središnje izborno povjerenstvo BiH odlukom o obustavi brojanja dijela glasova poslanih poštom onemogućilo da hrvatski kandidat postane načelnik Uskoplja, gradića u srednjoj Bosni.

Noseći transparente ‘Uzeli sta nam već previše’, ‘Uskoplje zove Mostar #danas mi sutra vi’, ‘Centralna institucija za korupciju (CIK)’ , aludirajući na odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, mještani su upozorili na izbornu krađu.

Mladi novoizabrani vijećnik iz Hrvatske koalicije koja okuplja HDZ BiH i HDZ 1990. Stanko Kustura rekao je da prosvjed predstavlja odgovor na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora.

Izjavio je da prosvjednici traže očitovanje Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i potpuno izvješće o glasovima pristiglim putem pošte te da će tek onda priznati eventualni poraz.



“Zahtijevamo obrazloženja za svaki eventualno odbijeni glas te ponovno brojanje glasova putem pošte”, rekao je Kustura.

Prema službenim rezultatima koje je SIP objavio u petak, u Gornjem Vakufu-Uskoplju razlika između službenog pobjednika lokalnih izbora Seada Čauševića iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Dražena Matišića, zajedničkog kandidata HDZ-a BiH i HDZ 1990., iznosila je svega 130 glasova.

Prestali su brojati glasove

Iz neobjašnjivih razloga u SIP-u su prestali brojati dio glasova pristigle poštom, tvrde iz hrvatskih stranaka. Prema tim tvrdnjama nekoliko stotina glasova pristiglih poštom ostalo je neprebrojano, a hrvatski kandidat imao je 816 takvih prebrojanih glasova dok je bošnjački kandidat dobio svega 126 dopisnih glasova. Istodobno za glasovanje poštom prijavilo se ukupno 1600 osoba.

Prosvjed zbog odluka SIP-a u nedjelju je uputio i Hrvatski narodni sabor BiH koji je pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode o nezakonitom zaustavljanju brojanja glasova pristiglih putem pošte.

“Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva u našoj zemlji, veleposlanstva SAD-a, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Pri tome najavljuju da će iskoristiti svaki pravni mehanizam “u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini”. Posebno su istaknuli primjer srednjobosanske općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Komentari