Hrvati iz Kabula: Zračna luka trenutno je najsigurnije mjesto, još ne znamo kamo ćemo

Ilustracija Foto: Flickr.com

Talibani su ušli u glavni grad Kabul, a predsjednik Afganistana Ašraf Gani napustio je državu.

Jedan od Hrvata koji radi na poslovima osiguranja u Afganistanu rekao je za Dnevnik.hr kako su dijelovi glavnog grada u rukama talibana, a kvartovi u kojima se pretežno nalaze veleposlanstva i diplomatska predstavništva sablasno su prazni jer su zaposlenici evakuirani.

“Afganistanska policija i vojska se predaju, nastoje izvući živu glavu iako sudbina onih koji su 20-ak godina radili za NATO i SAD je zaista neizvjesna. U gradu ne rade bankomati”, opisuje situaciju iz prve ruke. Dodaje kako grupa hrvatskih državljana u zelenoj zoni čekaju evakuaciju.

“Tu je njih petorica, a 11 njih koji rade za NATO je u njihovoj bazi. Jedan je otišao jutros preko New Delhija, ali nije dobio vizu i zapeo je tamo, no rekao je bolje zatvor u Indiji, nego talibani. Jedan je otišao preko Istanbula”, rekao je dodajući kako će Kabul definitivno potpuno pasti pod ruke talibana.



Što se tiče diplomata, rekao je kako su Amerikanci evakuirali sve ljude iz svoje ambasade te da su u zračnoj luci samo vojnici, među njima i hrvatski.

“To je trenutno najsigurnije mjesto u Kabulu. Ako se ne uspiju izvući, tražit će Vladin zrakoplov“.

Javio se još jedan Hrvat iz Kabula koji se trenutačno nalazi u NATO-ovoj bazi u vojnoj zračnoj luci. On je rekao kako zaposlenici vojne zračne luke normalno rade, kao da se ništa ne događa.

“U gradu vlada gužva. Posvuda su zastoji u prometu, u gradu su navodno i demonstracije, samo ne znamo jesu li protiv talibana ili obratno, vjerojatno protiv talibana. Mi koji smo ovdje još ne znamo kako ćemo, vjerojatno ćemo na vojni aerodrom čekati let”.

Komentari