Hrvati iz Boke kotorske žele zaštiti svoju bogatu baštinu od prešućivanja, svojatanja i zaborava ‘To je na određeni način kultorocid’

Foto: Zajednica Hrvata iz Boke kotorske

Hrvatski identitet Boke kotorske i stoljetna baština Bokelja ugroženi su i nepravedno zanemareni, a to će pokušati promijeniti konferencija Identitet Hrvata Boke kotorske.

Prvi dio konferencije održat će se u Zagrebu od četvrtka 6. svibnja u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar s početkom u 10 sati dok će se drugi dio održati u Tivtu u Crnoj Gori 8. svibnja.

Cilj konferencije je uvrstiti znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke u predmetne kurikulume obje države te tako zaštiti bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata od prešućivanja, svojatanja i zaborava, kako piše Zajednica Hrvata iz Boke Kotorske.

“Novonastala društveno politička situacija u Crnoj Gori potaknula je na razmišljanje što još treba učiniti kako bismo zaštitili hrvatsku autohtonu baštinu Boke, ali i Hrvata Boke, Bokelja koji se našao u sličnoj situaciji iz devedesetih godina prošlog stoljeća. S druge strane turistički vodiči o Boki kotorskoj ne prepoznaju baštinu, ne nazivaju je i ne prezentiraju kao takvu što je na određeni način kulturocid pa je cilj potaknuti crnogorske obrazovne strukture da udžbenik o bokokotorskoj kulturnoj baštini uključe u obveznu literaturu i time iskažu kako pijetet prema onomu što je Hrvat Boke Crnoj Gori donio kao i da ispune obveze iz temeljnih prava manjina”, istaknula je jedna od pokretačica inicijative, prof. dr. Vanda Babić, Bokeljka i profesorica na Sveučilištu u Zadru.


Prvo izdanje konferencije ‘Identitet hrvata Boke kotorske’ okupit će krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (HKS, HS, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Zavod pa povijesne znanosti HAZU), a održava se uz pokroviteljstva nadležnih Ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Predavači će govoriti o temama od iznimne važnosti pa je jedno od krucijalnih za ovu temu upravo prof. Ante Bežena s kojim se otvara plenarni dio, a u nastavku će Milan Bošnjak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH predstaviti sustavnu komunikaciju i suradnju institucija RH s Hrvatima u Boki, Roko Mišetić iz Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorit će o analizi demografskog potencijala Hrvata iz Boke, Ozana Ramljak sa Sveučilišta Vern o Viktoru Vidi, a sudjeluju i brojni drugi znanstvenici, novinari i uglednici.

Na drugom dijelu znanstvenog skupa, koji se održava u subotu, Josip Uglešić, Josip Renić i Jakov Momirović govorit će o Boki kotorskoj – biseru hrvatske kulture koji treba poznavati kroz viđenje studenata zadarske Kroatistike.

Milica Mihaljević i Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavit će što nam mrežni izvori govore o Boki dok će Vanda Babić Galić s odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru govoriti o porukama monografija Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture. U Tivtu izlaže i don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, dr. sc. Miljan Gogić i Marijan Bitanga.

Na ovim znanstvenim skupovima kroz 26 biranih tema donijet će se zaključci koji će biti svečano potpisani te proslijeđeni nadležnima u Hrvatskoj i Crnoj Gori kako bi se potaknule prijeko potrebne promjene i zaštitila hrvatska autohtona baština Boke, Hrvati Boke i Bokelji.

Komentari