HOĆE LI USPJETI? Biden rekao čelnicima G7 da će povlačenje iz Afganistana završiti 31. kolovoza

Nakon što je poslao tisuće američkih vojnika da osiguraju kabulsku zračnu luku jer su talibani zauzeli taj glavni grad i gotovo cijelu zemlju u manje od dva tjedna, američki predsjednik Joe Biden je u utorak rekao čelnicima skupine G7 da će SAD završiti povlačenje iz Afganistana 31. kolovoza, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica  Bijele kuće.

Pritom je upozorio na prijetnju Islamske države.

Biden je rekao čelnicima G7 da završetak misije 31. kolovoza “ovisi o nastavku koordinacije s talibanima, uključivo nastavak pristupa zračnoj luci” osobama koje žele napustiti zemlju.

Europska unija je pozvala Sjedinjene Države na summitu G7 da osigurava zračnu luku u Kabulu “dokle god bude trebalo” kako bi se “dovršile” operacije evakuacije Afganistanaca i njihovih obitelji kojima je život ugrožen.



No, dva američka dužnosnika rekla su, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da raste zabrinutost zbog mogućih samoubilačkih napada militanata Islamske države u zračnoj luci.

Istaknuli su kako “nije više pitanje hoće li se to dogoditi, nego kada i prioritet je povući se prije nego što se to dogodi”.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da Pentagon vjeruje da je u mogućnosti izvući sve Amerikance koji žele napustiti Afganistan do 31. kolovoza.

Visoki dužnosnik State Departmena je naglasio kako je SAD “evakuirao više od 4.000 američkih državljana i članova njihovih obitelji” otkako je uspostavljen zračni most 14. kolovoza, dan uoči ulaska talibana u Kabul.

Više od 58.700 osoba evakuirano je zrakoplovom od 14. kolovoza, objavio je Pentagon.

Talibani su objavili u utorak da žele da se evakuacije svih stranih državljana okončaju do 31. kolovoza i da neće pristati na produljenje tog roka.

“To je crvena linija. Američki predsjednik objavio je da će se 31. kolovoza povući sve njihove vojne snage. Ako produlje rok to znači da se produljuje okupacija, premda to nije potrebno”, rekao je predstavnik talibana u Dohi.

Komentari