HNS BiH tvrdi da je došlo do malverzacija izbornih rezultata: ‘Središnje izborno povjerenstvo pokušava hrvatske glasove pripisati bošnjačkim strankama’

Izbori u Mostaru/Denis Kapetanovic/PIXSELL

Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je u ponedjeljak domaće te institucije međunarodne zajednice da istraže sumnje o tome da su nakon nedjeljnih lokalnih izbora u Mostaru tisuće glasova koje su dobile hrvatske stranke pribrojane bošnjačkim političkim opcijama.

Po privremenim službenim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH HDZ BiH uvjerljivo vodi na izborima, no u HNS-u BiH tvrde da se nelogično smanjuje prednost u korist bošnjačkih političkih stranaka. “U ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu se vidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad”, priopćio je HNS BiH.

Traži hitno uključivanje međunarodnih dužnosnika u sprječavanje izborne krađe i inženjeringa. Po HNS-u BiH postoji opravdana sumnja da su tisuće glasova koje su osvojile stranke iz HNS-a uz Hrvatsku republikansku stranku naprosto pripisane nekome drugome. Stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koji su planirale, tvrdi HNS, politička grupacija koja okuplja najveće hrvatske političke stranke.

HNS optužuje nadalje da su u prijevare uključeni i dužnosnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. “Prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali su gubitak hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH”, dodali su.



HNS poziva i domaće institucije da poduzmu korake kako bi se ispoštovala izborna volja građana Mostara. HNS navodi da je za potrebe praćenja izbornog procesa imao izrađenu računalnu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskih birača koji su izašli na izbore. “Ovi podaci bit će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje”, zaključili su iz HNS-a BiH.

Službeni rezultati lokalnih izbora u Mostaru objavljeni u ponedjeljak nakon 65 posto obrađenih biračkih mjesta pokazali su da vodi HDZ BiH, slijedi ga bošnjačka Koalicija za Mostar koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA), a u sastav Gradskog vijeća ulaze još tri stranke.

Komentari