HNS pozvao SDA da budu na pravoj strani povijesti: Prihvatite sve odluke Ustavnog suda i podržite izmjene Izbornog zakona BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji pozvao je u subotu na smirivanje napetosti u zemlji, a bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) da podrži provedbu odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost Hrvata.

“Kroz međusobno uvažavanje, koju moraju skupa usuglasiti sva tri konstutivna naroda u Bosni i Hercegovni, Hrvatski narodni sabor poziva na smirivanje napetosti i spriječavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Vlasti Republike Srpske odlučile su posve blokirati rad institucija BiH zbog odluke Ustavnoga suda BiH kojim je osporen Zakon o poljoprivrednom zemljištu toga entiteta, a takav potez osudili su brojni međunarodni dužnosnici. Bošnjački dužnosnici su pak snažno podržali Ustavni sud BiH i njegove odluke.

Pozvali SDA da bude na pravoj strani povijesti

HNS BiH je u priopćenju upravo pozvao SDA da poštuje i provodi odluke koje se tiču izmjena Izbornog zakona BiH u predmetu Bože Ljubića kojom se insistira na jednakopravnom položaju triju naroda.



“Ukazala se povijesna prigoda za SDA, da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani povijesti i podrži izmjene Izbornog zakona BiH. HNS traži da SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, te podrži izmjene Izbornog zakona BiH što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama”, naveli su iz HNS-a BiH.

Time su očito odgovorili na jučerašnji istup SDA koja je pozvala HDZ BiH da bude na ‘pravoj strani povijesti’ u slučaju odluka koje donose vlasti Republike Srpske.

Iz HNS-a su ocijenili i da politički predstavnici bošnjačkog naroda trebaju otvoriti dijalog o budućnosti BiH s političkim predstavnicima Srba i Hrvata.

Komentari