HNS BiH na obljetnicu Daytonskog sporazuma pozvao na izmjene Izbornog zakona

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH pozvao je u subotu, na obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma, na izmjene Izbornog zakona čime bi se Hrvatima omogućilo biranje političkih predstavnika kako su to dogovorili pregovarači prije 25 godina u američkoj vojnoj bazi.

“Držimo važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u toj zemlji.

“Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.“

U priopćenju se pojašnjava kako prema Daytonskome sporazumu temelj mira predstavljaju ravnopravni konstitutivni narodi i upozorava da se najčešće krše prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.


Iz HNS-a BiH su pozvali međunarodnu zajednicu angažiranu u BiH da prestane s toleriranjem prakse kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata.

Mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH su 21. studenog 1995. godine u zračnoj bazi Wright Patterson u američkom gradiću Daytonu potpisali predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i tadašnje krnje Jugoslavije Slobodan Milošević.

Komentari